Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

24. 12. 2013. 10:42   >>  11:36

EUFORIJA

Gradovi regiona u prazničnom duhu

Glavni gradovi Bosne i Hercegovine (BiH), Crne Gore, Hrvatske i Srbije i okićeni i ogrnuti u praznično ruho spremno dočekuju novogodišnje i božićne praznike. U Sarajevu, Podgorici, Zagrebu i Beogradu, ali i drugim gradovima zemalja zapadnog Balkana zavladao je praznični duh.

 

Jelke, sajmovi i svjećice samo su neki od detalja koji ukrašavaju gradove regije. Pred nastupajuće novogodišnje i božićne praznike građani su veseli, kupuju poklone i barem u ovo doba godine pokušavaju zaboraviti na lošu ekonomsku situaciju u regionu, ali i svijetu.

Bosanskohercegovačka prijestonica, Sarajevo, spremno dočekuje predstojeće praznike. Ulice su okićene, osjeća se praznični duh, a u toku je i "3. Sarajevo Holiday Market" u kojem najviše uživaju najmlađi građani Sarajeva.

Kao i svake godine biće organizovan javni doček koji će se sastojati iz centralnog i dječijeg dijela. Centralni program ispraćaja stare i dočeka Nove godine biće održan pod sloganom ''Tropska noć u Sarajevu'', biće u znaku uspjeha fudbalske reprezentacije BiH, odnosno njenog plasmana na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu.  

Sarajka Elvedina Šehović već nekoliko godina prodaje novogodišnje ukrase. Za agenciju Anadolija kaže da prodaja ove godine ide bolje u odnosu na prethodne. Govoreći o pretprazničnoj atmosferi u Sarajevu, ona je istakla da se ona osjeti "tek onako malo te da je njoj lično svaki dan isti".

I građani Crne Gore se pripremaju za nastupajuće praznike. Centralna božićna misa, kao i prethodnih godina, biće u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru. Građani Crne Gore će se ipak, ukoliko žele da Novu godinu dočekaju na otvorenom, morati uputiti prema jugu države.

Najveselije i najzabavnije će biti u Budvi, gdje će nastupati zvučna imena muzičke scene, poput Dina Merlina, Leontine, Željka Joksimovića, Severine, ali i ostalih zvijezda domaće muzike.

Kad je riječ o Podgorici, tradicionalno u glavnom gradu Crne Gore neće biti organozovanog dočeka Nove godine na otvorenom, već će se 2014. čekati u domovima ili u nekom od gradskih lokala.

Širom Hrvatske, pa tako i Zagrebom, ovih dana vlada praznični duh. Prazničnu atmosferu uljepšalo je i sunce, ali i poprilično visoke temperature za ovo doba godine. Tako je u Zagrebu posljednjih dana zabilježeno i 16 stepeni.

Najmlađi su razočarani nedostatkom sniježnog pokrivača, dok su starijima lijepi dani omogućili ugodniju kupnju kako bi Božić u porodičnom domu bio potpun. Kako je javio dopisnik AA, u hrvatskoj prijestonici, po neobično toplom vremenu za ovo doba godine, vlada gužva i užurbanost.

Zagrepčanka Julijana Martinić ranije je kazala za AA da se praznična atmosfera u Zagrebu ove godine više osjeća nego prethodnih godina. Govoreći o promjenama koje je Hrvatskoj donio ulazak u Evropsku uniju (EU), Martinić kaže da se promijenilo mnogo toga.

“Ulazak u EU je donio mnoge pozitivne stvari. Treba nam još puno discipline”, pojasnila je Martinić.

Organizacija dočeka kalendarske i pravoslavne Nove godine u većini gradova Srbije biće skromnija nego ranije.

Neke lokalne samouprave zbog krize u budžetu neće organizovati proslave na trgovima, a neki će nastupe poznatih muzičara finansirati uz pomoć sponzora. Grad Beograd organizuje doček Nove 2014. godine i Pravoslavne nove godine na platou ispred Skupštine, ali izvođači još nisu poznati.

Centralnim ulicama Beograda već vlada novogodišnja atmosfera. Gradske ulice, pogotovo Knez Mihajlova, su ukrašane rasvjetom. U Beogradu će i ove “najluđe” noći biti održane tradicionalne manifestacije, poput Ulice otvorenog srca.

Većina građana će ipak, zbog besparice, izabrati proslavu u svojim domovima, u krugu porodice i prijatelja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније