Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

25. 04. 2022. 13:33 >> 13:37
1

KOMISIJA ZA NAUKU DPS

"Lična karta poslije skoro 200.000 izdatih postala nova"

Već danima unazad ministarstvo zaduženo za digitalnu transformaciju poziva građane da uzmu “novu” ličnu kartu, koja donosi mnogo benefita i time obmanjuje crnogorsku javnost, dovodeći je u zabludu da je apostolska vlada uradila nešto dobro u ovoj oblasti, navode iz Komisije za nauku, inovacije i razvoj IT sektora DPS.

"U tome joj zdušno pomažu i “nezavisne" dnevne novine i mediji, koji bez i malo novinarske znatiželje o činjenici zašto se čekalo godinu i po da se ovaj benefit, koji je apostole dočekao u decembru 2020. godine, ne promoviše tada. Lična karta koja je bila nova kada su apostoli stigli bila je benefit koji su samo trebali da uvedu u upotrebu i olakšaju korišćenje elektronskih servisa", poručuju iz DPS-a.

Ističu da kako tada, tako i danas, “nova” lična karta se koristi u procesu fiskalizacije i prilikom elektronske registracije preduzeća. Matični broj sa lične karte je, dodaju, zamijenio zdravstvenu knjižicu i to je sve.

"Gromoglasno propagiranje upotrebe “nove” lične karte i reklamiranje “bezpapirnih” servisa, koji u pozadini i dalje zahtijevaju dostavljanje kopije lične karte, što je samo po sebi apsurd se nalazi i na portalu www.euprava.me", ističu u saopštenju.

Poručuju da "apostolsko ministarstvo, ukoliko nije imalo snage da zabrani dalje kopiranje lične karte i dostavljanje iste putem interneta organima javne uprave, među kojima je jedan izdaje, nije smjelo da te radnje promoviše, jer crnogorsko društvo na taj način udaljavaju od digitalnog, sigurnog i društva u kojem su lični podaci zaštićeni".

"U iščekivanju šta je sljedeće “novo”, nadamo se da 43. Vlada Crne Gore neće napraviti ovakav ili njemu sličan katastrofalan potez kada je u pitanju vođenje resora, kojem pripada digitalna transformacija Crne Gore", zaključuju iz Komisije za nauku, inovacije i razvoj IT sektora DPS

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније