Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

23. 12. 2013. 19:01 >> 19:01

KVIR MONTENEGRO

’Savjet nastavlja da diskriminiše’

Savjet za zaštitu od diskriminacije u potpunosti je ignorisao zahtjev predsjednika Upravnog odbora organizacije Kvir Montenegro, Danijela Kalezića, za prijem u to tijelo u svojstvu člana.

Kalezićev zahtjev je, kako je saopšteno iz te organizacije, Savjetu poslat 6. novembra.

“Savjet je, kao radno tijelo Vlade Crne Gore, bio dužan da na zahtjev odgovori u roku od 30 dana. Ovo je samo jedan od primjera netransparentnosti i diskriminacije u postupanju koju Savjet baštini”, kaže se u saopštenju koje je prenijela Mina.

Kako se navodi, prema informacijama dostupnim na veb portalu Vlade, za člana Savjeta, predstavnika nevladinih organizacija koje se bave zaštitom od diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta, Vlada je imenovala drugo lice na 44. sjednici koja je održana 21. novembra, odnosno 15 dana nakon podnošenja zahtjeva predstavnika Kvir Montenegra.

“Eventualna aplikacija novoimenovanog člana u Savjetu nije razmatrana na sjednici Savjeta, a konsultacije u vezi sa imenovanjem tog člana nijesu obavljene ni sa ostalim članovima, već je Vlada u jednoj netransparetnoj i pravno nejasnoj proceduri donijela odluku koja predstavlja direktno miješanje u pravo NVO sektora da predlaže svoje kandidate”, saopšteno je iz Kvira.

Mjesto u Savjetu, kako smatraju, ne pripada pojedinačnim organizacijama, već izabranim osobama koje su podržale nevladine organizacije iz oblasti u kojima su se kandidovali, pa ga samim tim ne naslijeđuje NVO ukoliko prestane članstvo članu kojeg je ta NVO kandidovala, a novi član je, dodaju, imenovan mimo svake procedure i bez minimuma transparentnosti.

“Ovo, nažalost, ukazuje na još jedan pokušaj Vlade da šteti čitavom NVO sektoru i njegovoj autonomiji. S tim u vezi pozivamo članove Savjeta za zaštitu od diskriminacije da se ograde od ovakvog diskriminatornog pristupa Vlade”, kaže se u saopštenju Kvira.

Iako se, kako se navodi, veći dio tema kojima se Savjet bavio od svog osnivanja do danas odnosi na ljudska prava LGBT osoba, zabrinjavajuća je i činjenica da se Savjet ne bavi samo inicijativama i aktivnostima na ovom polju realizovanih od strane organizacija koje nisu članice tog Vladinog tijela.

“Pored ignorisanja zahtjeva za članstvo u Savjetu predsjednika Upravnog odbora Kvir Montenegra, Savjet nije našao za shodno da se bavi ni pritužbom koju smo podnijeli tom Vladinom tijelu povodom govora mržnje prema LGBT osobama protiv službenika Ministarstva pravde Milana Radovića, kao ni održanom Povorkom ponosa koji je Kvir Montenegro organizovao u Podgorici”, saopšteno je iz te organizacije.

Kako dodaju, sekretar Savjeta, Jovan Kojičić, nije našao za shodno ni da zvanično odgovori na poziv za organizovanje sastanka tokom pripreme Povorke ponosa koji mu je Kvir Montenegro poslao u julu ove godine.

“Kvir Montenegro od početka svog rada doživljava ignorisanje Savjeta za sve inicijative, čime Savjet kojem je u mandatu zaštita od diskriminacije praktično diskriminiše direktno jednu organizaciju2, smatraju u Kviru.

U toj organizaciji vjeruju da je razlog tome što je Kvir Montenegro kritički nastrojen prema nepravilnostima i svakom obliku netransparentnog djelovanja.

“Naše dosadašnje aktivnosti pokazale su namjeru i kapacitet da sa institucijama sistema kvalitetno sarađujemo na polju promocije i zaštite ljudskih prava LGBT osoba, ali u skladu sa demokratski utvrđenim i transparentnim vrijednostima i procedurama, a to znači i da ih kritikujemo kad za to postoji razlog. No, cijena koju zbog takvog svog djelovanja plaćamo je nedopustiva”, dodaje se u saopštenju.

Ovaj konkretan slučaj u Kviru smatraju konačnom potvrdom diskriminacije predstavinka civilnog društva koji nisu članovi Savjeta i potpune netransparentnosti rada tog tijela.

Kvir Montenegro je pozvao članove Savjeta, predstavnike nevladinih organizacija, da se javno ograde od netransparentnog djelovanja Savjeta i založe za utvrđivanje jasnih i transparentnih procedura koje će eliminisati mogućnost privilegovanja bilo koga unutar Savjeta, te omogućiti jednak tretman svim inicijativama koje su upućene tom Vladinom tijelu.

“Osim toga, pozivamo Savjet da otvori svoje sjednice za javnost, kako bi svi zainteresovani mogli pratiti njegov rad na detaljan način, kao i da sve svoje dokumente javno objavljuje”, kaže se u saopštenju Kvira.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније