Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

20. 03. 2022. 14:44 >> 14:45
1

SAMARDŽIĆ

Neophodan sanacioni plan odbrambeno-bezbjednosnog sektora

Crnoj Gori je neophodan sanacioni plan za restauriranje i konsolidaciju odbrambeno-bezbjednosnog sektora, kao i liječenje društvenih podjela, ocijenio je penzionisani admiral i bivši načelnik Generalštaba crnogorske Vojske Dragan Samardžić.

On je poručio da članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja najmoćnije sredstvo odvraćanja od vojnog ugrožavanja, kao i dobru platformu za suprotstavljanje nevojnim prijetnjama.

Samardžić je, u intervjuu agenciji MINA, kazao da će Rusija, u sjenci rata u Ukrajini, pojačati subverzivne aktivnosti, maksimalno pokušavajući da iskoristi nestabilnu političku scenu i slabe institucije države.

“Crnoj Gori je neophodan hitan sanacioni plan za restauriranje i konsolidaciju odbrambeno-bezbjednosnog sektora, kao i djelotvorne akcije za sprečavanje koruptivnih radnji “prljavim” ruskim novcem, jačanje medijske pismenosti građana i liječenje društvenih podjela, koje Rusi veoma vješto koriste”, poručio je Samardžić.

On je kazao da Rusija od 2013. godine primjenjuje “Gerasimovu doktrinu”, koja predstavlja proširenu teoriju modernog ratovanja, ili čak viziju totalnog rata.

Kako je Samardžić naveo, načelnik ruskog generalštaba Gerasimov, po kojem je doktrina dobila ime, potencira ulogu nevojnih sredstava u ostvarenju političkih i strateških ciljeva.

“Gerasimov naglašava da savršeno napredna država može za nekoliko mjeseci, pa čak i dana, da se transformiše u arenu žestokih oružanih sukoba, postati žrtva strane intervencije, i utonuti u haos, humanitarnu katastrofu i građanski rat”, rekao je Samardžić.

Kako je kazao, “dok je Crna Gora čekala Kenanov dugački telegram”, Rusija se infiltrirala duboko u sve pore društva i kreirala širok spektar hibridnog rata, u cilju kompromitacije zapadnih vrijednosti i postizanja sopstvenih nacionalnih ciljeva.

On je istakao da je Crnoj Gori predugo trebalo da se osvijesti i shvati šta se dešava.

“Za to vrijeme Rusija, vješto koristeći društvene podjele, osim otvorenog psihološko-propagandnog rata, sprovodi i tajne operacije kao što su podrška “prijateljskih elemenata” - pojedinih političkih partija, Srpske pravoslavne crkve, medija, udruženja, i podstiče razne oblike “otpora” u cilju destabilizacije države”, smatra Samardžić.

On se osvrnuo na to što Savjet za odbranu i bezbjednost, na posljednjoj sjednici, nije donio odluku o prenamjeni u režim pripravnosti i podrške jednog odjeljenja crnogorskih vojnika, koji se, u sastavu NATO snaga, nalazi u Letoniji.

Samardžić je ocijenio da svu odgovornost za nastalu situaciju snosi Ministarstvo odbrane, koje, kako smatra, nije preduzelo blagovremene i adekvatne mjere iz domena obaveza u kolektivnom sistemu odbrane.

Kako je kazao, situacija na rusko-ukrajinskoj granici se komplikovala još od ljeta prošle godine.

Samardžić je dodao da je bilo dovoljno informacija i indikatora da će doći do povećanja prisustva NATO trupa i podizanja spremnosti već angažovanih jedinica na istočnom krilu Alijanse.

“Više je nego očito da na liderskim pozicijama u Ministarstvu odbrane i Vojsci imamo, da ne kažem nesposobne, ljude sa odsustvom strateškog razmišljanja i vizije”, rekao je Samardžić.

On je naveo da je do neuspjele sjednice Savjeta došlo usljed “jasne loše namjere i opstrukcije premijera i predsjedavajućeg Skupštine, koji su spinovanjem pokušali zaraditi jeftine političke poene, prilažući kao žrtvu ugled države”.

“Protivno je principima da se “proziva” bilo koja članica, ali kada se na skoro svim NATO sastancima različitog formata saopštava da se još samo jedna država čeka da donese političku odluku, svi znaju da je to Crna Gora”, rekao je Samardžić.

On je dodao da će ne samo zbog tog slučaja, već svega što se dešavalo u obavještajno-bezbjednosnom sistemu države, biti potrebno maltene totalno resetovatanje odnosa Crne Gore sa NATO i puno vremena da se vrati povjerenje saveznika.

Kako je kazao Samardžić, prekid sjednice Vlade i nepotvrđivanje sankcija Rusiji malo koga je iznenadio.

“Nema svjetske adrese na kojoj nas ova vlast nije obrukala. Od čojstva i junaštva, došli smo do toga da je danas riječ “izdaja” najpopularnija u Crnoj Gori”, kazao je Samardžić.

On je ocijenio da je Vlada, za 15 mjeseci, uspjela da izigra svoje glasače, koalicione partnere, skupštinsku većinu, građane i međunarodnu zajednicu.

“Izgleda da se i Vladinoj bespilotnoj letjelici pokvario kompas pa, umjesto na zapadu, osvanusmo na istoku. Prosvijetliše nas u njihovu posvećenost evropskim i evroatlantskim vrijednostima”, naveo je Samardžić.

On je kazao da je bolje imati stabilnu nego manjinsku ili tehničku vladu, ali da je neophodno što prije uspostaviti funkcionalne institucije države, s obzirom na izuzetno složenu ekonomsku i bezbjednosnu situaciju, prouzrokovanu agresijom Rusije na Ukrajinu.

Crnoj Gori su, kako je istakao, hitno potrebne promjene u sistemu odbrane i obavještajnoj zajednici, kako bi odgovorila izazovima i zaustavila dalje kompromitovanje sistema.

“Od nezavisnosti, Crna Gora nikad nije bila ugroženija, sa tendencijom usložnjavanja stanja i nastavka potkopavanja stubova državnosti. Političkim liderima su puna usta interesa države i građana, a spremni su sve da žrtvuju zarad ličnih i partijskih interesa”, smatra Samardžić.

On je ocijenio da nijedna partija na političkoj sceni Crne Gore, u ovom trenutku, ne zaslužuje da vodi Crnu Goru.

“Sadašnja vladajuća većina je uprskala sve što se moglo uprskati i pokazala ne samo nesposobnost da vodi državu, već i očiglednu namjeru da državu odvede u pogrešnom pravcu”, rekao je Samardžić.

Kako je dodao, stranke koje su vladale u prethodnom vremenu su nedovoljno reformisane i nikako da se oslobode kadrova koji su kompromitovali i njih i državu.

On je kazao se iz grešaka mogu izvući dobre stvari, pod uslovom da država izvuče pouke i unaprijedi sistem, na način koji nikad više neće dovesti u pitanje efikasno donošenje potrebnih odluka za odbranu države i kolektivnu odbranu Alijanse.

Prema riječima Samardžića, u ovoj situaciji isplivale su sve slabosti normativnog uređenja sistema odbrane.

“Naš sistem komandovanja Vojskom, gdje predsjednik komanduje na osnovu odluka Savjeta, je unikatan, a u situacijama političkih nadgornjavanja, kao što je aktuelni momenat, i totalno nefunkcionalan”, naveo je Samardžić.

On je poručio da je potrebno što prije izmijeniti Ustav, dodajući da vrhovni komandant treba biti predsjednik države, kao što je to slučaj u ostalim NATO članicama, a Savjet za odbranu i bezbjednost da bude savjetodavno tijelo.

Kako je naveo, racionalno je da postojeće Vijeće za nacionalnu bezbjednost, uz određene korekcije, preuzme tu ulogu.

“U krizama i ratu, jedino funkcionalna je direktna linija komandovanja predsjednik - načelnik Generalštaba. Naravno, ovim se ne dira u ingerencije Skupštine i sve njene nadležnosti po Ustavu i zakonu bi ostale iste”, poručio je Samardžić.

On je kazao da bi što hitnije trebalo donijeti zakon o kriznom menadžmentu, kao i dopuniti Krivični zakon u cilju normiranja krivičnih djela iz oblasti podrivanja odbrane države i kolektivnog sistema odbrane.

“Ovakvim pragmatičnim pristupom, pokazali bismo saveznicima odgovornost i spremnost da implementiramo naučene lekcije, što bi Alijansa veoma cijenila”, naveo je Samardžić.

On je poručio da, će onaj koji sad ne zna izabrati stranu, uvijek biti na pogrešnoj strani istorije, ocjenjujući da je aktuelna vlast uspjela za kratko vrijeme da obesmisli, prikaže Crnu Goru kao neodgovornog saveznika i poljulja ugled države u NATO-u.

“Zlonamjerni će reći, “Šta NATO-u znači šačica crnogorskih vojnika?”. Ne radi se o iznosu, već o obavezi izvršavanja Vašingtonskog ugovora i posvećenosti države evroatlantskim vrijednostima. Jedinstvo i solidarnost su temeljne vrijednosti Alijanse, koje su Krivokapić i Bulajić bacili pod ruski otirač”, kazao Samardžić.

Upitan koji epilog vidi kao najrealniji, kada je posrijedi stanje na rusko-ukrajinskom frontu, on je odgovorio da u ovom trenutku ni sam predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji je započeo rat u Ukrajini, ne zna krajnji cilj i kad će prekinuti agresiju.

Prema riječima Samardžića, Ukrajina se pokazala kao mnogo tvrđi orah nego što su to ruski stratezi predviđali, pa je Rusija bila prinuđena da nekoliko puta u tri sedmice agresije mijenja taktiku.

“Očekujem nastavak razarajućih raketnih i artiljerijskih udara po gradovima i infrastrukturi, uključujući i konvoje kojima se doprema pomoć u oružju, koje je zvanična Rusija proglasila legitimnim ciljem. Moguća je i ograničena upotreba taktičkog nuklearnog oružja”, rekao je Samardžić.

On je istakao da se zauzimanje Kijeva ne čini kao relan scenario, jer bi ulične borbe u milionskom gradu rezultirale ogromnim gubicima.

Pretpostavlja se da su ruski gubici u ljudstvu i tehnici oko deset odsto ukupno angažovanih resursa što, kako je kazao Samardžić, predstavlja ogromne gubitke, na koje niko od planera operacije nije računao.

On je naveo da Ukrajina vješto nanosi udare po logističkim konvojima i oklopnim vozilima u dubini zauzete teritorije, dok Rusija, apsolutnom prevlašću u vazdušnom prostoru, onemogućava masovnija dejstva ukrajinskih snaga i predstavlja najveću opasnost za odbranu Ukrajine.

Kako je naveo Samardžić, Putin je započeo rat i on ga jedini može prekinuti.

“Poslije toliko gubitaka, nema kud nazad jer bi ugrozio svoju poziciju u Rusiji. Pitanje je izlazne strategije, odnosno šta vidi kao uspjeh kojim može opravdati gubitke”, rekao je Samardžić.

On je kazao da je sigurno da se Putin neće odreći Krima, kao i da će najmanje tražiti poseban autonomni status za Lugansk i Donjeck, i zahtjevati posebne uslove za Ukrajinu, po pitanju neutralnosti i naoružavanja.

Samardžić je istakao da je najbitnije što prije uspostaviti prekid vatre, zaustaviti civilne žrtve i dati primat diplomatiji.

“Čini se da je rezultat rata unaprijed poznat - razorena Ukrajina i izolovana Rusija sa devastiranom ekonomijom”, poručio je Samardžić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније