Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 12. 2013. 18:52 >> 20:12

FORUM U BUDVI

CG i Srbija da razmijene iskustva

Dobra saradnja i razmena iskustava dva bliska pravosudna sistema crnogorskog i srpskog ključna su u evrointegracijama, ocijenili su u Budvi ministri pravde dvije države, Duško Marković i Nikola Selaković.

Ministarski forum Evropske unije - zapadni Balkan u oblasti pravde i unutrašnjih poslova održava se danas i sjutra u Budvi, a otvorili su ga ministri pravde i unutrašnjih poslova Duško Marković i Raško Konjević.

"Imao sam prilike juče da na međuvladinoj konferenciji, prilikom otvaranja pregovora o poglavljima 23 i 24 za Crnu Goru, čujem veoma pozitivne ocjene i o napretku koji je ostvarila Srbija, i radujem se veoma skorom početku pregovora sa Evropskom unijom, i čestitam kolegi Selakoviću i srpskoj Vladi na tom ostvarenom rezultatu. Slažem se takođe, da je ovaj trenutak za Crnu Goru jedan od najvažnijih u posljednje vrijeme, posebno od kad smo otpočeli pregovore o članstvu", kazao je Marković nakon sastanka.

On kaže da obje države teže da dostignu evropske standarde i da veoma brzo ili uskoro budu članice evropske porodice.

"Već u januaru ćemo, definisati i konkretne aktivnosti naših timova, naših eksperata, kako bi odgovorili najzahtjevnijim izazovima kada je u pitanju evropska agenda, i vjerujem da će to biti prepoznatljiv model kako za Srbiju i Crnu Goru, vjerujem da će to biti model koji će biti veoma značajan i za samu Evropsku uniju", poručio je Marković.

Marković i Selakov  najavili da će u narednih mjesec dana biti intenzivirana, ne samo saradnja ministarstava pravde, već i sastanci stručnih timova koji su uključeni u procese evropskih integracija.

"Ima oblasti u kojima je Srbija napredovala, a Crna Gora tek treba, a ima i oblasti u kojima je Crna Gora poodmakla u odnosu na Srbiju. Tu smo da jedni drugima pomognemo na putu do Brisela i to ćemo i činiti", rekao je Selaković novinarima nakon bilateralnog sastanka sa Markovićem.

Selaković je kao primer naveo notarski sistem koji će u Srbiji biti uveden u septembru 2014. a Crna Gora ga ima skoro tri godine.

Crnogorski ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević izrazio je uvjerenje da neće izostati podrška evropskih partnera državama regiona u aktivnostima koje treba da ih dovedu do njihovog punopravnog članstva u EU.

"Crna Gora je posvećena ispunjavanju svih potrebnih uslova da bi ostvarila taj cilj", kazao je Konjević.

Organizatori foruma su ministarstva pravde i unutrašnjih poslova Crne Gore u saradnji sa litvanskim predsjedavanjem Saveta Evropske unije.

Forum će biti posvećen regionalnoj saradnji država Zapadnog Balkana u oblasti pravde i unutrašnjih poslova, a u kontekstu evropskih integracija.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније