Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 12. 2013. 18:44 >> 18:44

ZA TREĆINU GRAĐANA

Istraživanje: Homoseksualci kao kriminalci

Skoro trećina građana, bar prema istraživanju urađenom na uzorku od 1.000 anketiranih, smatra da homoseksualci nijesu bolji od kriminalaca i da ih, zbog seksualnih preferenci, treba najoštrije kažnjavati.

Istraživanje je, u oktobru, za potrebe Atlas televizije, uradio Ipsos Stratedžik Marketing.

Istraživanje je pokazalo da manje od polovine građana nije saglasno da homoseksualce treba kažnjavati kao kriminalce, a zanimljiv je i podatak da skoro trećina nema mišljenje o toj temi.

Šef delegacije Evropske unije u Podgorici, Mitja Drobnič, kaže da će Crna Gora, tokom pregovora sa Briselom morati da radi na unaprjeđenju ljudskih prava.

"Taj podatak definitivno nije dobar i to je nešto na čemu će vaša zemlja morati da radi u okviru poglavlja 23 i 24. Ali ne radi se samo o pregovorima, već o tretmanu manjina. Nije riječ ni samo o homoseksualcima, već o svim manjinama. Ako ova zemlja želi da usvoji evropske vrijednosti, situacija će morati da se mijenja", istakao je Drobnič.

Rezultat istraživanja šokirao je ambasadora Italije, Vinćenca del Monaka.

"Odgovori su stvarno šokantni. Ipak, s obzirom na to da je u istraživanju učestvovalo samo hiljadu ljudi, nadam se da to ne odražava pravu sliku. Crna Gora je otvorena, velikodušna zemlja i ne mogu da vjerujem da trećina građana smatra da homoseksualce ili bilo koju manjinu treba kažnjavati kao kriminalce", kazao je del Monako.

Ambasador Slovenije, Vladimir Gasparič, kazao je da mu je teško da povjeruje u rezultat istraživanja.

"Ako je ovo tačno, onda je sramotno. Ali, ja ne vjerujem da je tako. Vaša istorija ukazuje na potpuno drugačiju sliku. U jednom trenutku, petina građana u vašoj zemlji su bile izbjeglice kojima ste pružili sigurno utočište", naveo je Gasparič.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније