Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

17. 12. 2013. 22:31 >> 22:31

2014. GODINE

Budžet za nauku tri puta veći

Budžet za nauku i istraživanje za narednu godinu iznosiće 5,1 milion eura, što je gotovo tri puta više u odnosu na pethodni, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

Iz tog resora su naveli da će se njihov budžet, koji predstavlja najveće ulaganje u nauku do sada, sastojati od dvije komponente.

„Prvi dio novca obezbijeđen je kroz državnu kasu i iznosiće 2,8 miliona eura, a ta suma uključuje kontribuciju za novi okvirni program Evropske unije za istraživanja i inovacije Horizont 2020, u iznosu od 1,1 milion eura, koji počinje 2014. i traje do 2020. godine, kao i novac za Institut za crnogorski jezik“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će Kontribucija za Horizont 2020 omogućiti crnogorskoj naučnoj zajednici da učestvuje u novom okvirnom programu EU, čiji budžet za narednih 6 godina iznosi 80 milijardi eura, prenijela je Mina.

„Time je EU jasno stavila do znanja da nauku i inovacije vidi kao lidera budućih promjena, kako među zemljama članicama, tako i drugima koje slijede evropski put“, dodaje se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da je osim tog novca u kapitalnom budžetu Crne Gore za Inovaciono-preduzetnički centar Tehnopolis u Niksiću izdvojeno je 585 hiljada eura.

„A preko projekta INVO, koji realizuju resor prosvjete i nauke, za prvu godinu rada Centra uspješnosti biti opredijeljeno 1,1 milion eura, a za prvu istraživačku godinu za krupne istraživačke grantove iz istog projekta opredijeljeno su 532 hiljade eura“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније