Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ I. P. ]

17. 02. 2022. 15:05 >> 15:06
3

UPUTIO ZAHTJEV

Katnić traži da Tužilački savjet prekine postupak

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zatražio je od Tužilačkog savjeta (TS) da prekine postupak koji vodi radi utvrđivanja da li je ostvario pravo na starosnu penziju, do okončanja upravnih postupaka pred Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) i Ministarstvom odbrane.

Katnić je u zahtjevu za prekid postupka, koji je uputio predsjednici TS-a Maji Jovanović, kazao da je pred Fondom PIO u toku upravni postupak za utvrđivanje efektivnog staža osiguranja i staža osiguranja sa uvećanim trajanjem.

„Kao i utvrđenje da li su mi uplaćeni svi porezi i doprinosi za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem za vremenske periode od 1985-1993. godine i 2005.godine na dalje“, dodao je Katnić.

On je kazao da je postupajući organ 23. novembra prošle godine donio rješenje, na koje je on 6. decembra iste godine blagovremeno izjavio žalbu, pa je, kako je naveo, taj upravni postupak i dalje u toku pred Ministarstvom finansija i socijalnog staranja kao drugostepenim organom.

Takođe, kako je naveo, pred Ministarstvom odbrane je u toku postupak radi ispravljanja netačnih podataka u pogledu efektivnog staža osiguranja i staža osiguranja sa uvećanim trajanjem.

„Kao i utvrđivanja da li su mi uplaćeni svi porezi i doprinosi za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem za vremenski period dok sam bio aktivno vojno lice od 1993-2005. godine“, kazao je Katnić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je, zbog „nepredviđenih okolnosti izazvanih epidemiološkom situacijom, na neodređeno vrijeme odložilo zadnje ročište, koje je bilo zakazano za 7. februar, pa je i taj postupak i dalje u toku.

Katnić je podsjetio da je članom 104 Zakona o upravnom postupku propisano da, ako rješavanje upravne stvari zavisi od prethodnog rješavanja nekog pravnog pitanja, za koje je nadležan sud ili drugi organ, ovlašćeno službeno lice može samo rješiti to pitanje ili upravni postupak prekinuti dok nadležni organ to pitanje ne riješi.

„Pri čemu je stavom dva istog člana propisano da se postupak mora prekinuti i kad je prethodno pitanje već predmet postupka pred nadležnim sudom, odnosno drugim organom, što predstavlja imperativnu normu koja u konkretnom slučaju obavezuje na prekid postupka“, istakao je Katnić.

On je podsjetio i da je Zakonom o upravnom postupku propisano da su po njemu dužni da postupaju državni, organi državne uprave, lokalne samouprave i lokalne uprave, ustanove i drugi subjekti koji vrše javna ovlašćenja kad odlučuju i preduzimaju druge upravne aktivnosti u upravnim stvarima.

„A što je i u konkretnom slučaju TS, na šta ukazuje i činjenica da ja na odluke tog Savjeta imam pravo pokretanja spora pred Upravnim sudom, to ste obavezni na primjenu odredbi Zakona o upravnom postupku“, naglasio je Katnić.

Kako je naveo, pitanje da li on ispunjava uslove za odlazak u starosnu penziju ne može se na nesumnjiv način utvrditi bez pravosnažnog okončanja navedenih upravnih postupaka, čime je to pitanje „par ekselans“ prethodno u odnosu na postupak koji se vodi pred TS-om.

„To od Vas tražim da, shodno Zakonu o upravnom postupku, prekinete predmetni postupak do pravosnažnog okončanja upravnih postupaka pred Fondom PIO i Ministarstvom odbrane“, zaključuje se u zahtjevu Katnića.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније