Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

15. 12. 2013. 18:30 >> 18:31

DRUŽENJEM DO INOVACIJA

Održana pripremna radionica za "Hakaton"

Kako bi se prijavljeni učesnici detaljno upoznali sa tehnologijom koja će se koristiti tokom 2. Hakatona, čiji je sponzor Crnogorski Telekom, Logate i Digitalizuj.me su danas organizovali radionicu za prijavljene učesnike u prostorijama kompanije doMEn.

Održana radionica je svim zainteresovanim učesnicima pojasnila tehnologije za razvijanje aplikacije za Extra TV platformu, koja među svojim servisima pruža mogućnost prikazivanja veb sadržaja, odnosno veb aplikacija na zasebnim TV kanalima.

TV kanal se tada pretvara u veb brouser i te aplikacije se nazivaju "ExtraTV Browser" aplikacije. 

Organizatori su prezentovati nekoliko postojećih primjera i potrudili se da odgovore na sva pitanja, a poseban akcenat je bio i na izazovima koji očekuju programere i ostale učesnike Hakatona, a vezani su za korisničko iskustvo aplikacija i njihove performanse.

Prijavljivanje učesnika Hakatona, otvoreno je do 17. decembra. Do sada je prijavljeno 29 pojedinaca i među njima formirano već nekoliko timova, dok će preostali učesnici biti raspoređeni u grupe tokom radionice ili po završetku roka za prijave.

Organizatori još jednom pozivaju sve zainteresovane, posebno programere širom Crne Gore, da se jave i budu dio kreativnih realizacija IPTV platforme, jer će se uz njihovu pomoć sve ideje mnogo lakše sprovesti u djelo.

Kao što je najavljeno, u saradnji sa generalnim sponzorom Hakatona, Crnogorskim Telekomom, učesnici će biti u prilici da pokažu inovativnost i da svojim idejama doprinesu unapređenju i kreiranju novih funkcionalnosti Extra TV (IPTV- Internet Protocol Television) platforme.

Takmičari će tokom Hakatona imati priliku da, nakon 24 sata programiranja, svoje ideje testiraju na Extra TV-u.

Sama riječ hakaton (engleski – hackathon) je složenica od riječi „hacker“ koja u modernom žargonu predstavlja osobu sa naprednim znanjem računara i računarskih mreža, i riječi "maraton" koja objašnjava 24 sata trajanja.

Nakon 24 sata slijedi predstavljanje, gdje svi Hakatonci imaju po 5 minuta da prezentuju svoju demo aplikaciju i ubijede žiri da su najbolji.

Cilj "hakovanja" u  vremenskom periodu od 24 sata je da se kroz atmosferu druženja pronađu nova rješenja koristeći moderne tehnologije, kao i da se prenese znanje među programerima.

Crnogorski Telekom će pobjednika Hakatona nagraditi sa 1,000 EUR, a može se očekivati i aktivacija najboljih ideja na Extra TV platformi.

Takmičenje će se održati tokom 21. i 22. decembra.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније