Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

27. 01. 2022. 13:10 >> 13:11

MANS

MKI otvoreno favorizuje kompaniju Marka Carevića

Nakon što je krajem prošle godine bez obrazloženja povukla odluku o koncesionom aktu za kamenolom na Krimovici, Vlada Crne Gore je juče uprkos protivljenju mještana i Opštine Kotor, ali i očiglednog kršenja zakonske procedure, ipak, dala zeleno svijetlo Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) da nastavi sa ovim postupkom, ocijenili su u NVO MANS.

Time je, kako ističu u NVO MANS, Ministarstvo i konačno dobilo odriješene ruke da sprovede javni poziv kojim se otvoreno favorizuje kompanija "Carinvest", postojeći koncesionar na toj lokaciji.

Kako navode u saopštenju, predsjedniku budvanske opštine Marku Careviću, omogućava se da još 30 godina nastavi da eksploatiše kamen na Krimovici.

"Sve ono što se dešavalo u posljednih godinu dana ukazuje na sumnju u neformalni dogovor između Carevića i MKI čija je realizacija započela u januaru prošle godine kada je 'Carinvest' zvanično uputio incijativu za izradu novog koncesionog akta kojim bi se već postojeća kancesija Carevića zapravo produžila za još 30 godina. Iako su kasnije resorni ministar Mladen Bojanić i MKI negirali da je inicijativa za novi ugovor potekla upravo od Carevića, podaci o tome su nedvosmisleno sadržani i u verziji koncesionog dokumenta koji je Vlada Crne Gore usvojila na jučerašnjoj sjednici. Dokument sadrži i podatke da je u pripremi koncesionog akta MKI koristilo podatke koje je ustupio upravo 'Carinvest', što bi ukoliko se bude do kraja poštovao zakon, kompaniju Carevića diskvalifikovalo za učešće na tenderu", navode u saopštenju.

U MANS-u ističu da MKI i Bojanić se do sada nijesu izjašnjavali po pitanju ovog očiglednog konflikta interesa, kao ni po pitanju drugih problematičnih stavki u koncesionom dokumentu kojima se otvoreno favorizuje predsjednik budvanske opštine.

Jedna od njih je i činjenica da MKI pored državnih parcela, na “otvorenom, transparentnom i nediskriminatorskom” javnom nadmetanju nudi i više parcela koje pripadaju Carevićima. To svakako obezbjeđuje Carevićima da na ovom tenderu izađu kao pobjednici, čak i ako ne dobiju koncesiju.

MANS je ranije upozoravao MKI i Vladu da je nakon 15 godina eksploatacije kamena na Krimovici potrebno napraviti ozbiljnu analizu dosadašnjeg sprovođenja ugovora sa Carevićem, procjenu uticaja na životnu sredinu, plan ekološke remedijacije, kao i odgovoriti na pitanja u vezi sa konfliktom interesa i činjenicom da MKI pod koncesiju nudi i privatne parcele Carevića.

"Sva ta pitanja, uključujući i ono upućeno ministru Bojaniću o motivima da se po svaku cijenu pokušava obezbijediti koncesija Careviću, nažalost su ostala bez odgovora. MANS je još prošle godine upozorio Vladu Crne Gore, da ovakvi dogovori sa tajkunima poput Carevića predstavljaju nastavak prakse koju smo imali prilike da vidimo u posljednih trideset godina vladavine prethodnog režima i da je neprihvatljivo da MKI i ministar Bojanić na ovaj način prave kompromise na račun interesa građana i vladavine prava", naglašavaju u ovoj NVO.

Jučerašnje usvajanje pomenutog koncesionog akta, kako navode u MANS-u, predstavlja svojevrstan odgovor na pitanje o tome da li su za Vladu Crne Gore i Ministarstvo kapitalnih investicija važniji javni interes i poštovanje zakona, ili profitni interes Marka Carevića da još jednim nelegalnim poslom značajno uveća svoje bogastvo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније