Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ B.B. ]

26. 01. 2022. 18:09   >>  18:14

MVP

Ostvarili 88,9 odsto programa Vlade za 2021.

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) ostvarilo je 88,9 odsto obaveza iz Programa rada Vlade za prošlu godinu, što predstavlja najviši nivo realizacije u odnosu na ostale resore.

To su saopštili iz MVP-a, navodeći da su, u pogledu jačanja sistema ekonomske diplomatije, predstavili peto izdanje dokumenta „Montenegro Investment and Business Opportunities“ (MIBO).

"MIBO stavlja fokus na poslovne prilike u crnogorskoj privredi koje imaju potencijala za realan rast i čiji je cilj još snažnije angažovanje naših diplomata u promociji ekonomije“, pojasnili su iz Ministarstva.

Kako se navodi, ekonomski potencijali države su, kroz aktivnosti diplomatsko-konzularne mreže, predstavljeni u formatima razgovora, prezentacija, događaja, konferencija, sajamskih manifestacija, izložbi, bazara, dostava promotivnih brošura.

Iz MVP-a su istakli da su u domenu ekonomske saradnje pokrenute ili nastavljene inicijative za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa Alžirom, Tunisom, Marokom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i za izmjenu Sporazuma sa Ukrajinom.

Dodaje se da su u proceduri sporazumi o partnerstvu, trgovini i saradnji sa Ujedinjenim Kraljevstvom, o ekonomskoj saradnji sa Kazahstanom, i o uzajamnoj zaštiti investicija sa Mađarskom.

Iz Ministarstva su podsjetili da je održan prvi Crnogorsko-američki ekonomski dijalog, koji predstavlja priliku za jačanje ekonomskog partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Ističe se da su zvaničnici dvije države potvrdili želju da prošire angažovanje i da teže novim ekonomskim, trgovinskim, investicionim i komercijalnim prilikama.

„Takođe, započeto je usaglašavanje termina za održavanje sjednica mješovitih komisija sa Srbijom, Slovenijom, Češkom, Turskom i Mađarskom, dok su sa Švajcarskom, Kazahstanom i Slovačkom održane ekonomske konsultacije“, navodi se u saopštenju.

MVP je, kako su kazali, doprinijelo razvoju ekonomske diplomatije kroz podršku učešću Vladinih delegacija u okviru multilateralnih formata, učešća na Delfi Ekonomskom forumu, Balkanskom forumu u okviru grčkog predsjedavanja SEECP-u, i na događajima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Iz Ministarstva su istakli i podršku intenziviranju saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama, posebno Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Kako su naveli, realizovane su i aktivnosti u saradnji sa drugim nadležnim resorima, u okviru predsjedavanja Crne Gore Centralno-evropskom inicijativom.

Oni su podsjetili da je održana je 14. Ljetnja škola za mlade diplomate "Gavro Vuković", koja je posvećena ulozi i značaju diplomatije u jačanju povjerenja i saradnje sa ciljem izgradnje sigurnog i održivog svijeta.

„U cilju osnaživanja baze sporazuma između Diplomatske akademije MVP i srodnih institucija iz inostranstva, od početka prošle godine usaglašeno je šest memoranduma o razumijevanju, a zaključeno četiri, sa Hrvatskom, Bugarskom, Albanijom i Mađarskom“, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније