Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Slobodan Doknić, TVCG

26. 01. 2022. 16:14   >>  16:16

PLANOVI ZA MISLOV DO

Rekultivacija deponije, pa eksploatacija metana

Deponiju Mislov do u Nikšiću obišli su predstavnici Opštine Nikšić i holandskog konzorcijuma, koji bi trebao da izradi glavni projekat za sanaciju tog ekološkog problema. Planirana je i eksploatacija metana koji bi se koristio za proizvodnju električne energije.

Poslije gotovo dvije decenije odlaganja otpada, deponija Mislov do bi mogla da ima i nešto ljepšu budućnost.
Po svemu sudeći, u bliskoj budućnosti neće više biti crna ekološka tačka Nikšića.

Lokalna uprava i resorno ministarstvo pokrenuli su razgovore sa holandskim konzorcijumom koji bi radio na rekultivisanju deponije. Kako bi ubrzala proces oko sređivanja potrebne papirologije za početak radova, nikšićka opština će tražiti da se uređenje ovog problema proglasi kao javni interes.
 
"Mislim da treba iskoristiti svaku zakonsku mogućnost da se ovaj proces ubrza maksimalno. Lično ću insistirati i kod nadležnih ministarstava i kod same Vlade, ukoliko u narednom periodu bude radila funkcionalno, da se proglasi tu javni interes i da što prije krenemo u sanaciju ove deponije", kazao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
 
Radovi na sanaciji deponije trajali bi, kako iz holandske firme pojašnjavaju, oko 30 dana, a koristila bi se ekološka tehnologija. Prema planu, deponija bi na početku bila prekrivena specifičnim nepropusnim materijalom, da bi na samom kraju procesa, bez uticaja na životnu sredinu, teren bio priveden namjeni.

"Širom Holandije, Belgije i Njemačke, deponije ovakvog tipa kad se zatvore, izvrši se rekultivacija tog površinskog sloja, a onda je na lokalnoj samoupravi šta će tu da bude, da li će da bude igralište za djecu, park ili nešto drugo, sve u zavisnosti od toga gdje se deponija fizički i geografski nalazi", objasnio je koordinator ispred grupacije investitora Bratislav Živadinović.
 
Nakon završetka radova planirano je da se iz deponije eksploatiše metan, koji bi bio korišćen za proizvodnju električne energije.

"Naša procjena je da bi to ovdje trajalo nekih 15 godina", kazao je Živadinović.

Odlaganje gradskog otpada na deponiji Mislov do, na površini oko dva hektara, počelo je 2003. godine, sa planom da to bude samo privremeno rješenje. Za nepunih 20 godina na njoj je odloženo 650 hiljada tona različitog otpada.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније