Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ R.B. ]

25. 01. 2022. 14:00 >> 14:02

ROK 30 DANA

Javni poziv za izbor sudije Ustavnog suda

Ustavni odbor raspisao je danas javni poziv za izbor sudije Ustavnog suda Crne Gore, a rok za prijavljivanje kandidata je 30 dana.

Za sudiju Ustavnog suda bira se osoba iz reda istaknutih pravnika koja ima najmanje 40 godina i 15 godina radnog staža u pravnoj struci.

Pored opštih uslova, kandidati moraju imati crnogorsko državljanstvo, propisan nivo obrazovanja, da su zdravstveno sposobni za te poslove i da imaju položen stručni ispit za rad u državnim organima ili pravosudni ispit.

Javni poziv za izbor sudije Ustavnog suda je raspisan nakon što je Ustavni odbor zatražio da Skupština konstatuje prestanak radnog odnosa sudiji Dragoljubu Draškoviću zbog ispunjanje uslova za starosnu penziju.

U Ustavnom sudu, koji ima sedam sudija, upražnjena su još dva mjesta, jer su početkom prošle godine otišli u starosnu penziju Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Postupak za njihove zamjene u Ustavnom sudu je u toku, a krajem prošle godine na sjednicama Ustavnog odbora saslušani su devet kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove za tu funkciju.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније