Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ Portal RTCG ]

25. 01. 2022. 09:31   >>  09:38 1

VUJAČIĆ

Nezaposlene OSI socijalno isključene, više koštaju državu

Kada postanemo svjesni koliko državu košta jedna nezaposlena osoba sa invaliditetom, onda ćemo imati drugačiji pristup, a i poslodavci će imati drugačije mišljenje nezavisno od subvencija koje dobijaju, smatra predsjednica Udruženja mladih sa hendikepom Marina Vujačić.

Naglašava da ukoliko OSI ne rade onda ne mogu imati adekvatan standard života, onda su u stanju socijalne potrebe, socijalno isključene i osiromašene, što pokazuju i domaća i međunarodna istraživanja.

“Tako da država mora da ima drugačiji sistemski pristup”, kazala je Vujačić.

Ona je naglasila da je većina OSI zaposlena preko projekata.

“Možda kada budemo imali svijest koliko državu košta jedna nezaposlena OSI, onda ćemo imati drugačiji pristup, a i poslodavci će imati drugačije mišljenje nezavisno od subvencija koje dobijaju”, kazala je ona.

Kaže da nije ohrabrujuće da se još priča na način da se podstiču poslodavci da zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

“Ako u jednoj  državi treba da postoji politika takva da daje poslodavcima određene benefite za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, to nije ohrabrujuće sa naše pozicije, a definitivno je potrebno”, kazala je Vujačić.

Ona je podsjetila da je statistika bila porazna prije uvođenja benefita za poslodavce. Takođe je navela da država poslodavcima daje mogućnost izbora.

“Ona i dalje poslodavcima koji ne zapošljavaju osobe sa invaliditetom  kao jedinu vrstu kazne predviđa uplatu posebnih doprinosa i upravo se t doprinosi koriste kao mehanizam za one koji zapošljavaju OSI”, kazala je Vujačić.

Smatra da je razlog niskog procenta zaposlenih OSI naše stanje svijesti i načina na koji posmatramo osobe sa invaliditetom.

“Da li ih vidimo kao nekoga ko treba da bude radno angažovan, da doprinosi ekonomiji i društvu ili kao nekog ko je često u stanju socijalne potrebe i ko ne može da radi”, kazala je Vujačić.

Ističe da se osobama sa invaliditetom decenijama pristupa kao nekome ko je radno nesposoban i tako su definisane i zakonske norme.

“Mi i dalje imamo problematične odredbe Zakona o radu i Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji koji predviđa procjenu radne sposobnosti. I dalje se polazi od pretpostavke da OSI nemaju istu radnu sposobnost kao ostali. Mislim da je sistem imao pogrešnu politiku, a onda poslodavci imali pogrešan utisak”, kazala je ona.

Poručila je da ćemo samo na taj način imati osnaženu osobu sa invaliditetom koja ne trpi, već doprinosi.

Psihološkinja Dragana Đokić je osoba sa oštećenim vidom, koja je pozitivan primjer kada je riječ o zapošljavanju OSI.

Završila je pripravnički u UMHCG i tu je ostala da radi.

Kaže da je dobila samo podršku prilikom svog ulaska u poslovni život.

“Podrška za osobe sa invaliditetom je izuzetno važna i meni je mnogo značila”, kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније