Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

20. 01. 2022. 12:05 >> 14:44

"PUT PRAZNE ŠAKE"

Jedinstvena priča o uspjesima crnogorskih karatista

Dokumentarni film "Put prazne šake" koji se bavi istorijom crnogorskog karatea, promovisan je danas.

Film je režirao Miloš Todorović, filmski producent je Mirko Đurović, izvršni producent Vladan Šljukić, a urađen je u producentskoj kući "Extreme Productions".

Film, kako ističu organizatori, pokriva vremenski period od dolaska japanskog majstora Tetsuija Murakamija 1964. godine u tadašnji Titograd. Murakamijev dolazak je prvi karate događaj u Crnoj Gori, takođe i jedan od prvih u tadašnjoj SFRJ.

Učesnici filma se prisjećaju dana kada su uspostavili karate u tadašnjem Titogradu u gotovo nemogućim uslovima. Većina učesnika su bivši karatisti lokalnih klubova Student i Mladost koji predstavljaju dva prvoosnovana karate kluba u Titogradu, ujedno i u Crnoj Gori. Kao takvi, klubovi Karate klubovi Student i Mladost su dominantne teme filma. Između ova dva kluba postojao je veliki rivalitet. Njihovi karatisti su se borili ne samo na tatamiju, već i na titogradskim ulicama. Organizacija SOFK-a je riješila situaciju tako što je u maju 1977. godine donijela odluku o spajanju ova dva kluba u jedan. Na taj način je nastao Karate klub Budućnost koji je otpočeo novu eru crnogorskog karatea.

"Budućnost“ ubrzo postaje dominantan crnogorski karate klub. Riječ je o klubu koji je karate u Crnoj Gori izdigao do nivoa najtrofejnijeg sporta. Broj osvojenih pehara i medalja broji se hiljadama. Malo je poznata činjenica da je riječ o jednom od najtrofejnijih klubova na planeti, računajući sve sportove, a definitivno najtrofejnijem klubu u Crnoj Gori.

"Budućnost“ danas predstavlja karate klub sa višedecinijskom tradicijom. Klub je do sada organizovao 42 Kupa oslobođenja Podgorice. Osim tradicije i osvojenih nagrada, o značaju „Budućnosti“ govori i činjenica da je kroz klub prošlo više od 40.000 karate polaznika.

Jedan od počasnih učesnika filma je dr Ilija Jorga, legenda ne samo jugoslovenskog, već i svjetskog karatea koji je kontinuirano prenosio svoje znanje na crnogorske karatiste i, kako u filmu kaže, od njih pravio šampione.

Osim karatea, učesnici filma na veoma slikovit način govore o druženju u tadašnjem Titogradu, SFR Jugoslaviji i prenose anegdote iz tog vremena. Film obiluje velikom i jedinstvenom foto i video dokumentacijom vezanom za Titograd, Crnu Goru, SFRJ...

"Put prazne šake“ je skup autentičnih priča ispričanih iz prve ruke, o spletu okolnosti koji su rezultirali pojavom tj. uspostavljanjem jedne, za to vrijeme nove, egzotične i isprva neshvaćene sportske discipline - karatea. Prisutan je i fenomen spajanja naizgled nespojivog: crnogorskog mentaliteta i istočnjačke drevne mudrosti koja je osnova karate borilačke vještine.

Velika je čast i privilegija u filmu imati sagovornike koji su uspostavili karate u Crnoj Gori tj. otpočeli njegovu istoriju, a jednako i svjetske i evropske šampione crnogorskog i jugoslovenskog karate sporta: Dragoslav Zeko Božović, Rajko Vujošević, Dragoljub Dragan Kopitović, Veselin Vesko Mićović, Vladimir Joković, Derviš Beli Selhanović, Vlatko Vujović, Puniša Puco Vojičić...

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније