Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

17. 01. 2022. 07:39 >> 07:41

HRAPOVIĆ

U Crnoj Gori do danas bez afričke svinjske kuge

U Crnoj Gori do danas nije zabilježen nijedan slučaj afričke kuge, i nadamo se da će to tako biti što duže, saopštila je Mevlida Hrapović iz Uprave za bezbjednost hrane.

Ona je u Jutarnjem programu TVCG saopštila da za tu bolest ne postoji vakcina, navodeći da se ne prenosi sa životinja na ljude.

"Virus je jako otporan. Može da preživi u mesu tri mjeseca. U suhom mesu i masti godinu, a u smrznutom mesu nekoliko godina. To ga čini nezgodnim za iskorjenjivanje i suzbijanje bolesti", rekla je Hrapović.

Govoreći može li se nešto desiti ukoliko čovjek pojede takvo mesto, ona odgovara: "Ne, ali je ljudski faktor jako bitan u indirektnom prenošenju bolesti. Ona se, osim kontakta između domaćih zaraženih svinja, može prenijeti sa divljim svinjama, preko krpelja, i to nije zabilježeno u Evropi".

Kao konkretan primjer navodi Srbiju, gdje je čovjek išao u Rumuniju koja je "gorjela od afričke kuge svinja".

"Bio je u posjeti ljudima na čijem je gazdinstvu bila potvrđena bolest i direktno sa tog gazdinstva je došao u Mladenovac. Na odjeći i obući je donio virus i tako je krenula zaraza u Srbiji", pojasnila je Hrapovića.

Kaže i da su NATO vojnici na granici Njemačke i Belgije jeli sendviče, te da su njihove ostatke bacili u prirodu: "Međutim u tim sendvičima su bili proizvodi dobijeni od mesa koji su u sebi imali virus. Našle su ga divlje svinje i tako se tamo pojavio prvi slučaj".

Svaki domaćin, kazala je, trebalo bi da prati zdravstveno stanje svinja.

"Prvi simptom koji ukaže da svinja nije dobro, trebalo bi da prijavi vaterinarskoj ambulanti. Ti simptomi mogli bi da budu povišena temperatura, nekoordisano kretanje, gubitak apetita, dijareja, ili pobačaj", rekla je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније