Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 12. 2013. 23:07   >>  23:07

OCJENA VLADE

Unaprijeđeni odnosi sa vjerskim zajednicama

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o sprovođenju ugovora sa vjerskim zajednicama, rekao je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Ivan Jovović, navodeći da su na normativnom planu, ti odnosi u prethodnom periodu značajno unaprijeđeni.

„Na normativnom planu u prethodnom periodu Vlada je značajno unaprijedila odnose sa vjerskim zajednicama, jer je izvršena ratifikacija temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete stolice, kao što su zaključeni ugovori od zajedničkig interesa sa islamskom i jevrejskom zajednicom“, rekao je on novinarima nakon sjednice Vlade.

Prema riječima Jovovića, kada je u pitanju pravoslavna zajednica, Vlada je jasno iskazala opredjeljenje da se definišu osnovi budućeg ugovora, međutim, dodao je, brojini sporovi oko kulturno-istorijskog nasljeđa uslovljavaju dinamiku postizanja tog sporazuma sa pravoslavnim crkvama.

On je naveo da se to pitanje može riješiti i novim zakonom o pravnom položaju vjerskih zajednica, prenijela je Mina.

Jovović je pojasnio da novi zakon ne reguliše pitanje crkvene imovine, odnosno restitucije imovine vjerskih zajednica, „kao što novi zakon sigurno neće regulisati pitanje kulturno istorijske baštine, jer je to u resorima ministarstava finansija i kulture“.

On je kazao da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava predložilo Vladi zaključke koji su usvojeni.

„Dakle u cilju sprovođenja tih ugovora, od kojih jedan ima karakter međunarodnog koji je ratifikovan, zadužena su ministarstva vanjskih poslova i ljudskih prava, da se u cilju formiranja mješovite komisije izvrši implementacija temeljnog ugovora i ugovora o zejedničkom interesu između islamske zajednice i jevrejske“, rekao je Jovović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније