Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

15. 01. 2022. 07:08   >>  17:15 7

RAKČEVIĆ NAJAVIO

Nova šema Javnog servisa od ponedjeljka, brojne novine

Nova programska šema Javnog servisa počinje u ponedjeljak, 17. januara. To je bio povod za razgovor sa pomoćnikom generalnog direktora RTCG Mitrom Rakčevićem, koji ističe da gledaoci mogu da računaju na brojne novine. Posebno izdavaja to što će se držati fiksnih termina emisija, što je, kako pojašnjava, velika novost u odnosu na dosadašnju praksu. 

"Program smo obogatili novim emisijama", poručuje Rakčević. 

  • Kakve će biti promjene u programskoj šemi RTCG?

- Krenimo redom - "Dnevnicu" su gledaoci imali priliku već da vide, premijera je nedjeljom u 18 časova. Već u ponedjeljak u novom terminu od 16 časova emitujemo "Mreža.me", koja će se baviti problemima lokalnih sredina, a nakon nje "Dnevnu sobu" u 16,45 časova. Premijerno emitovanje emisije "Link" je i u novoj sezoni svakog radnog dana u terminu nakon Jutarnjeg programa, dok je repriza u 17.30 časova. Novina je da smo u saradnji sa Hidrometeorološkim zavodom pokrenuli "Meteo servis", koji će se emitovati tokom cijelog dana. Prognozu će saopštavati svakog dana uoči Dnevnika meteorolozi Branko Micev i Vučina Popović. Meteo će već od ponedjeljka biti i novi segment Jutarnjeg programa – oslanjaće se na zvanične podatke Hidrometeororološkog zavoda. Uskoro će i naša sportska redakcija početi da priprema segment međunarodnog sporta, koji ćemo emitovati u jutarnjim satima.

Naše emisije "Naglas" s Marijom Marković, "Fokus" s Isidorom Sekulić-Šoć, kao i "Argumenti" I "Okvir" koje uređuju Saša Klikovac i Zoran Leković nastavićemo da emitujemo u njihovim redovnim terminima: ponedjeljak, srijeda, četvrtak i petak tačno u 20 časova. Naravno, već u srijedu počinje emisija "Oko svijeta" sa Edinom Krnićem. Naime, sakupili smo sve Edinove putopise i pripremili serijal koji ćemo emitovati srijedom u 20.45 časova. Gledao sam prvu epizodu u kojoj naš putopisac donosi priče iz Avganistana i zaista su Edin i naš reditelj Mićo Šofranac uradili dobar posao i već su pripremili deset epizoda.

Ovdje bih se vratio na emisiju "Dnevnica "koju smo premijerno prikazali 31. decembra. Javne ličnosti nastavljaju da rade u javnom interesu svake nedjelje od 18 do 19 časova. Već smo vidjeli Petra Božovića i Zoranu Pavić, a ostala imena koja su planirana neka ostanu iznenađenje. Od utorka 25. januara u 20 časova na Prvom programu počinje emitovanje zanimljivog magazina "Gledajmo se". Uređivaće ga novinar prepoznat kao majstor reportaže. Ako više kažem, neće biti iznenađenje.

  • Koje novine donosite u odnosu na prethodnu godinu?

- Dokumentarni program je tradicionalni segment TVCG a građani mogu da očekuju veću produkciju i kvalitetnije sadržaje koje će proizvoditi moje kolege iz TVCG. Dodatna partnerstva naše sa drugim produkcijskim kućama donijeće I dodatne emisije ovog programskog sadržaja. Bićemo posvećeni proizvodnji Ii obrazovnog kao i programa za djecu – vec od narednog vikenda počinjemo da emitujemo jednočasovnu emisiju za najmlađe. U planu je i snažnije umrežavanje sa lokalnim i regionalnim javnim servisima.

Emisije koje su i suština svakog Javnog servisa, koje se, između ostalog, bave problemima ranjivih grupa kakva je emisija "Vaše priče", ili ekološkim problemima koje rješava naša "Ekovizija", odnosno priče iz poslovnog svijeta koje ćemo obrađivati kroz "Biznis zonu", emitovaćemo od 22 sata. Ovaj termin je rezervisan i za turističku emisiju "Zemlja priča", te nagrađivane emisije iz Arhiva RTCG.

  • Na koje teme ćete staviti akcenat u narednom periodu?

- U dosadašnjim terminima subotom i nedjeljom ostale su emisije koje pokazuju specifičnosti manjinskih naroda "Mostovi" i "Savore", dok će od ponedjeljka Lajmet u formi dnevnika na albanskom jeziku od pola sata ići na Drugom i Parlamentarnom kanalu od 18.30 časova.
Društvene i socijalne teme će biti u fokusu naše informative, ali nećemo bježati ni od političkih i istraživačkih priča. Na proljeće slijede izbori u velikom broju opština, a mi smo već počeli pripreme. U svakom slučaju, imaćemo mnogo više priča iz cijele Crne Gore, i to s fokusom na sve naše građane. 

Napomenuo bih i da sve partije prihvataju gostovanja na Javnom servisu. Iako je to njihova obaveza, mi smo u ovako podijeljenom i visokotenzičnom društvu na tu činjenicu ponosni. A raduje nas i da brojni međunarodni partneri kao primarnu adresu biraju Javni servis, jer su prepoznali izbalansiranost I objektivnost.

  • Planirane su i novine na Parlamentranom kanalu?

- Imaćemo direktne prenose skupštinskih zasjedanja i sjednica skupštinskih odbora. Sjednice radnih tijela, prevashodno odbora, koje se održavaju istovremeno, biće u cjelosti emitovane kasnije istoga dana ili narednog jutra. Mogu se očekivati i emisije "Okrugli sto - parlament u studiju", kao i "Priče iz Evropskog parlamenta", te "Upoznajte parlamentetarce", potom "Info parlament", i "Pregled nedjelje". 

  • Kakvi su planovi vezano za sport?

- Na našem Drugom programu svakodnevno idu prenosi sa prvenstva Evrope u rukometu, a uskoro ćemo pratiti i Zimske olimpijske igre. Uskoro ćemo počesti sa prenosima crnogorskih liga u više sportova. 

  • Najavljen je i zanimljiv filmski program?

- Filmsko veče ide nedjeljom u 20 časova. Filmove bira Vuk Perović, a uoči emitovanja Vuk će u emisiji "Sedmi kontinent" razgovarati s glumcima, rediteljima i producentima iz regiona i Evrope. Kvalitet će biti prioritet prilikom odabira filmova. Imaćemo fiksne termine za filmove a u procesu smo nabavke kvalitetnog serijskog programa. Po novoj šemi, emisija iz kulture Art magazin emitovaće se od 22 sata.

  • Da li će biti nekih novih lica na Prvom programu?

- Uglavnom smo se oslonili na kvalitetan novinarski kadar Javnog servisa i na našu produkciju, ali imamo i par novih lica. Ponosan sam na tim dinamičnih, posvećenih kolega. Tehničke mogućnosti nam omogućavaju produkciju visokog kvaliteta. Veliki pomak smo vec napravili u kvalitetu produkcije, koji je najviše bio vidljiv u novogodišnjem programu. Planiramo da u toj oblasti posebno podignemo standarde u Crnoj Gori. Građani mogu da očekuju moderniji novinarski izraz, dinamične jednočasovne prime time emisije. Akcenat će biti na interakciji sa Portalom i Radijom.

Sve u svemu -  pripreme tima s kojim u krećemo u novu sezonu nijesu trajale dugo ali svaki trenutak maksimalno je iskorišćen kako bi start bio što kvalitetniji. Zato u danima koji su pred nama preporučujem - gledajte TVCG a mi ćemo, vjerujem, opravdati ukazano povjerenje. Budite uz nas jer smo tu zbog vas. 

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније