Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 12. 2013. 21:14   >>  21:19 6

VLADA CG

„Njemačko“ groblje na vojnom aerodromu

Groblje njemačkih vojnika stradalih u II Svjetskom ratu na prostoru Crne Gore, umjesto u Danilovgradu, biće izgrađeno na sjevernom dijelu vojnog aerodroma Golubovci, stoji u zaključku koji je danas usvojila Vlada.

„Zbog nastalih problema u donošenju planske dokumentacije, protivljenja SUBNOR-a i porodice narodnog heroja Milovana Šaranovića, čije ime nosi kasarna u Danilovgradu, Ministarstvo odbrane je, kao alternativno rješenje za lokaciju za pohranu posmrtnih ostataka Njemaca stradalih u ratovima koji se nalaze na teritoriji Crne Gore, predložilo prostor površine 2.600 m2 na sjevernom dijelu vojnog aerodroma Golubovci, na dijelu KP 541/1 , upisane u LN 510, KO Golubovci, kao svojina Crne Gore“, navodi se u informaciji pripremljenoj za današnju sjednicu Vlade.

Vlada je zadužila Ministarstvo odbrane da izvrši parcelaciju, kojom će se novoformirana parcela površine 2.600 m2 opredijeliti za izgradnju ovog groblja, a Ministarstvo rada i socijalnog staranja da, u skladu sa Sporazumom o grobovima stradalih u ratovima, koji je potpisan između Vlade Crne Gore i Vlade Savezne Republike Njemačke, preduzme dalje mjere na realizaciji Sporazuma.

„Sporazumom o grobovima stradalih u ratovima, koji je potpisan u Podgorici 10. avgusta 2011. godine, između Vlade Crne Gore i VIade Savezne Republike Njemačke, regulisano je: ,,VIada Crne Gore i Vlada Savezne Republike Njemačke će uzajamno, za proslošt i budućnost, besplatno i na neograničeno vrijeme obezbijediti da se zemljište površine koje služe kao ratna groblja koriste kao trajna počivališta njihovih stradalih u ratovima".

U skladu sa Sporazumom, Vlada Njemačke finansiraće izgradnju groblja Njemaca stradalih u ratovima koji se nalaze na teritoriji Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније