Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

09. 01. 2022. 12:46   >>  12:57 2

LAKUŠIĆ

Nebrigom Glavnog grada primorje ljeti može ostajati bez vode

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda Zoran Lakušić kazao je da je zabrinjavajuće da nadležne institucije Glavnog grada ne reaguju na ekocid koji se sprovodi nad rijekom Moračom, izvršen, kako je rekao, nelegalnom ekspoloatacijom šljunka i pijeska.

Kao važno on napominje da se sve odvija u okviru sanitarne zone vodoizvorišta Bolje sestre sa kojeg se pijaćom vodom snabdijeva najveći dio crnogorskog primorja.

"Teško je naći očigledniji primjer ekocida o kojem čelni funkcioneri gradske vlasti ćute, motivisani svojim ličnim interesima i korupcijom. Javnosti nije poznato da su reagovali na bilo koju prijavu protiv onih koji čine zločin nad prirodom, uništavaju državne resurse i opšte dobro kako bi punili vlastite džepove. Vjerovatno iz razloga da su kompanije koje vrše nelegalnu eksploataciju u veoma bliskim odnosima sa čelnim ljudima gradske uprave, stalno su pobjednici na tenderima, a za neke od njih se vežu i afere koje su dobro poznate javnosti", kazao je Lakušić.

Napominje da se u periodu od 2011. godine počelo sa uređenjem korita Morače, koje je, kako dodaje, za cilj trebalo da ima zaštitu od poplava i sprovođenje radova na izradi obaloutvrda.

"Međutim, svjedoci smo da je ovo dovelo do i nekontrolisane eksploatacije materijala iz okolnog poljoprivrednog zemljišta na obali rijeke Morače. Pritom je izostala bilo kakva reakcija nadležnih gradskih institucija, koje su bile u obavezi da u potpunosti zabrane eksploataciju materijala sa poljoprivrednog zemljišta, što je u krajnjem njihova nadležnost. A to je imalo za posljedicu da se vještački nivo podzemnih voda spustio, a to je uzrokovalo smanjenje količine vode na okolnim izvorima i na samom izvoru Bolje sestre", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Odbora direktora Regionalnog vodovoda dodaje i da je izvođenje radova i nadzor na regulaciji korita Morača kontrolisala Uprava za vode koja je, kako dodaje, sklapala ugovore sa koncesionarima u sklopu radova na uređenju korita.

"A kada je u pitanju zemljište van korita rijeke to je u nadležnosti gradskih institucija, a samim tim i njihova najveća odgovornost", kaže Lakušić.

On u saopštenju dodaje da je poznato da od 2017. godine komunalna policija i inspekcija imaju iste nadležnosti kao Uprava za inspekcijske poslove u skladu sa posebnim aktom o prenosu nadležnosti i dužne su, kaže, da obavljaju nadzor i kontrolu nad zemljištem izvan korita rijeka.

"Glavni grad od eksploatacije šljunka nije imao značajnih prihoda, u 2016. godini je od naknada za korišćenje mineralnih sirovina, odnosno šljunka i pijeska, imao prihod od svega 3,91 eura, dok je građevinski lobi zarađivao milione. Opšte dobro davalo se pojedincima koji ne samo da nijesu plaćali koncesione nadoknade, već su izvršili ekocid, promijenili su prirodnu sliku okoline i tok rijeke Morače, ostavljajući neizbrisivi zločin nad jednom rijekom", ističe Lakušić.

Očigledno je, kaže Lakušić, da "u ovakvim mutnim poslovima građevinskog lobija sa gradskim čelnicima, došlo je do ogromne štete koje trpi država i Glavni grad".

"Dakle, nebrigom gradske vlasti i njenom neraskidivom spregom sa devastatorima rijeke Morače i izvorišta Bolje sestre, imamo situaciju da građani crnogorskog primorja u ljetnjim mjesecima mogu ostati bez vode", zaključio je Lakušić.

Svako ko sabotira akcije, istragu i procesuiranje devastatora i ne preduzima mjere iz svoje nadležnosti je saučesnik u ovom ekocidu i pljački i treba da odgovara.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније