Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 12. 2013. 13:56 >> 13:57

STRUČNO USAVRŠAVANJE

Sjutra lista kandidata visokoškolaca

Lista kandidata, koja će povezati poslodavce i korisnike programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca, biće objavljena vjerovatno sjutra, jer u 17 sati ističe rok za eventualne promjene kompanije, kazala je za Radio Crne Gore direktorka Uprave za kadrove Svetlana Vuković.

Od 15. januara ti kandidati će se devet mjeseci stručno usavršavati, dobijati mjesečnu nadoknadu od 50 odsto prosječne zarade, imati zdravstveno osiguranje.

Na Vladin konkurs za program stručnog osposobljavanja prijavile su se kompanije i javna preduzeća, čiji je većinski vlasnik država, ali i privatne firme kojima je trebalo preko pet hiljada i 600 korisnika.

Kako je krajem oktobra bilo upražnjenih mjesta, rok je produžen, pa su se zainteresovani mogli prijavljivati do danas, kazala je Vuković Radiju Crne Gore.

"Dakle svi korisnici koji su ulogovani u elektronski portal mogu danas, do 17 sati, sati da promijene poslodavca", istakla je Vuković.

Nakon prvog kruga ostalo je hiljadu i 500 slobodnim mjesta u preduzećima, a 800 korisnika, kaže Vuković, ostalo je neupareno.

Najveći broj slobodnih mjesta ostao je na sjeveru, dok je najveći broj neulogovanih korisnika u Podgorici i na jugu države. Evo
vidjećemo danas kakav će rezultat biti. Koliko će se ljudi ulogovati i koliko će njih dobiti poslodavca nakon drugog kruga, kaže direktorka Uprave za kadrove.

Da bi program stručnog usavršavanja dao rezultate, nadležni su u stalnoj komunikaciji sa akterima projekta, sa poslodavcima, ali i polaznicima.

"Država na ovaj način želi da pomogne kompanijama da dobiju što kvalitetniji kadar , koji je inventivan, koji ima nove ideje koji može da im pomogne u njihovom radu sticanju kapitala i profita", naglasila je Vuković.

Obuka kandidata koji se nađu na rang listi počeće 15. januara i trajaće devet mjeseci. U tom periodu polaznici će ostvarivati pravo na zdravstveno osiguranje i nadoknadu od 50 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније