Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 12. 2013. 14:36 >> 14:36
11

NAPAD NA HGI

LPCG: Pronaći vandale

Liberana partija i LGBT Forum progres osudili su napad na prostorije Hrvatske građanske inicijative. Nepoznati počinioci sinoć su kamenovali stranačke prostorije Hrvatske građanske inicijative u centru Tivta. Razbijena su dva stakla na ulazu u prostorije HGI-a.

Istraga o ovom incidentu je u toku. Hrvatska građanska inicijativa oštro je osudila napad i zatražila od policije da što prije otkrije počinioce.

Predsjednik OO HGI-a Tivat Ilija Janović osudio je ovaj čin i podsjetio da je ovo već drugi napad na prostorije HGI u proteklih godinu, kao i da je u međuvremenu bilo i nekoliko slučajeva napada na privatnu imovinu funkcionera te stranke.

"Očigledno da nijesmo dovoljno prihvatljivi, pogotovo po našem političkom djelovanju. Nažalost evo u 21. vijeku se dešavaju ovakve stvari. Budući da smo jedina hrvatska stranka u Crnoj Gori ovi napadi svakako predstavljaju nečiju političku poruku. Insistiramo da nadležni otkriju počinioce i osuđujemo ove napade koji ne doprinose međusobnoj toleranciji u suživotu za koji se HGI uvijek zalagala", rekao je Janović.

Liberalna partija Crne Gore najoštrije je osudila kamenovanje stranačkih prostorija Hrvatske građanske inicijative, sinoć u Tivtu i pozvala nadležne da pronađu i kazne izvršioce.

"Posebno zabrinjava činjenica da je ovo drugi napad, na kancelariju HGI-a, u proteklih godinu i da se drugi napad dogodio neposredno pošto je u cijelom svijetu, pa i u Crnoj Gori, obilježen dan ljudskih prava i sloboda", poručuju iz LPCG.

Navode da je Crna Gora  uvijek bila prepoznata kao zajednica u kojoj su svi njeni građani na skladan i demokratičan način razvijali svoje posebnosti i to bi morala i ostati i u budućnosti ne dozvoljavajući da  pojedinačni ispadi budu kvalifikovani kao stav velike većine njenih stanovnika.

"Da se pripadnici hrvatske nacionalne manjine ne bi osjećali ugroženim u državi u kojoj žive i kojoj su posvećeni, nadležni organi moraju pronaći i kazniti izvršioce", poručuju iz LPCG.

LGBT Forum Progres najoštrije je osudio napad na službene prostorije Hrvatske građanske inicijative (HGI) u Tivtu, jedine autentične manjinske hrvatske političke organizacije u Crnoj Gori.

"Pripadnici hrvatske manjine u Crnoj Gori 90-tih godina prošlog vijeka nalazili su se pod posebnim pritiskom i progonom. Crna Gora je minulim razvojem pokazala da svijest koja je kreirala takav pritisak i prijetnje nikada više neće dobiti na snazi ali državne institucije moraju pokazati kapacitete i riješenost da ovakvi incidenti ne ostanu neriješeni i neprocesuirani", poručuju iz LGBT Foruma Progres.

Hrvatska građanska inicijativa, jedina politička stranka Hrvata u Crnoj Gori, osnovana je 2003. godine.




 

 

 

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније