Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: Vijesti [ I. P. ]

08. 01. 2022. 08:40   >>  08:42 4

CINMED SAOPŠTIO

Bez saznanja o zloupotrebi "ivermektina" u CG

Nadležni u Crnoj Gori nijesu u saznanju da je neko liječio kovid-19 veterinarskim lijekom ivermektin, za koji je Evropska agencija za ljekove (EMA) nakon sprovedene analize utvrdila da nije koristan za pacijente sa koronavirusom.

Iz crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CinMED) Vijestima su pojasnili da nijesu u saznanju o eventualnoj zloupotrebi ovog lijeka za liječenje pacijenata oboljelih od koronavirusa, kao i da je EMA utvrdila da ivermektin nije namjenjen za liječenje kovid-19.

"Ivermektin je u Evropskoj uniji odobren kao veterinarski lijek za primjenu protiv unutrašnjih i spoljnih parazita kod širokog raspona životinjskih vrsta. Dodatno, Ivermektin u obliku tableta je odobren za upotrebu u humanoj medicini za liječenje nekih parazitskih zaraza crvima, dok su preparati ivermektina za kožu odobreni za liječenje kožnih bolesti poput rozacee”, kazali su iz CinMED.

Pojasnili su da EMA do novembra nije primila nijedan zahtjev za izdavanje odobrenja za njegovu primjenu protiv kovida-19.

“Ljekovi koji sadrže ivermektin nijesu odobreni za primjenu protiv COVID-19 na području Evropske unije”, kazali su.

Iz CinMED su kazali da se lijek ivermektin nalazi u prometu u Crnoj Gori na osnovu dozvole za uvoz neregistrovanog veterinarskog lijeka, a koristi se za liječenju I kontrolu infekcija uzrokovanih parazitima...

“U svjetlu rasprava o primjeni ivermektina u prevenciji i liječenju bolesti kovid-19, EMA je sprovela analizu najnovijih dokaza o primjeni ivermektina u prevenciji i liječenju kovid-19, te zaključila da dostupni podaci ne podržavaju primjenu ovog lijeka za liječenje ove infekcije van okvira dobro kontrolisanih kliničkih ispitivanja. Potrebna su dalja dobro dizajnirana, randomizovana ispitivanja kako bi se donijeli zaključci da li je ovaj lijek efikasan i bezbjedan za primjenu u prevenciji i liječenju kovida-19”, piše u odgovoru CinMED.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније