Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Maša Mališić Ljumović ]

04. 01. 2022. 06:31   >>  08:16 3

RODITELJI

Produženi boravak da bude obaveza, ne mogućnost

Produženi boravak u okviru osnovnih škola od velike je pomoći zaposlenim roditeljima. Međutim, nemaju svi tu mogućnost. Mali je broj obrazovnih ustanova koje nude ovaj vid usluge, a da biste privatno zbrinuli školarca treba izvojiti od 150-170 eura. Iz Udruženja Roditelji napominju da već godinama postoji plan obaveznog produženog boravka do četvrtog razreda koji se još nije realizovao.

Ko ima novca platiće privatni produženi boravak ili dadilju. „Servis“ baka i deka iskoristiće oni koji imaju sreće da su im živi, zdravi i da borave u istom gradu. Pitanje je šta radi jedan samohrani roditelj koji, na primjer, pola svoje zarade izdvaja za kredit ili stanarinu, a nema nikog ko bi mu pomogao. Da li svoje šestogodišnje ili sedmogodišnje dijete ostavlja bez nadzora prije i poslije škole ili je prinuđen da da otkaz.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nije odgovorilo na pitanja Portala RTCG, među kojima je i ono koliko škola u Crnoj Gori ima organizovan ovaj vid čuvanja djece.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kaže za da već godinama ni oni nemaju taj podatak.

“Nemamo jer odavno ti podaci nijesu saopšteni. Prije nekoliko godina je ukupno 30 škola u cijeloj zemlji, od 160, imalo organizovan produženi boravak uglavnom za prvake. Strah nas je da je ta brojka danas manja”, izjavila je za Portal RTCG Mihailović.

Majka prvaka koji boravi u produženom boravku Osnovne škole “Sutjeska” Sandra Brajušković kaže da je ta usluga od velikog značaja za roditelje koji nemaju mogućnost da svoju djecu povjere na čuvanje nekome dok vrijeme provode na poslu.

“Imajući u vidu da djeca, konkretno prvaci, provode po dva sata i trideset minuta u školi, a da radno vrijeme roditelja traje osam sati, ponekad i duže, među roditeljima je sve više onih kojima je produženi boravak jedina dostupna opcija”, kaže ona.

Kristina Mihailović navodi da je taj vid zbrinjavanja djece od presudnog značaja i to od prvog dana od kada smo uveli devetogodišnji sistem obrazovanja i djeca su počela da idu u školu sa šest godina.

“Tako je bilo i zamišljeno i najavljeno da će produženi boravci biti podrška roditeljima da zbrinu djecu koja su još mala da bi sama o sebi brinula, a nakon par sati provedenih u školama. I planovi i programi rada produženih boravaka koje je definisao Zavod za školstvo su lijepo zamišljeni i odnose se na djecu do četvrtog razreda, predviđaju završavanje domaćih zadataka, neke kreativno-edukativne aktivnosti i slično... Ali to kod nas nije baš zaživjelo”, ističe Mihailović.

Ova vrsta podrške roditeljima, kaže Brajušković, značajna je i sa finansijskog aspekta.

“Svakako, nemoguće je ne osvrnuti se na finansijski momenat budući da je za uslugu produženog boravka u privatnim vrtićima i ustanovama potrebno izdvojiti od 150 do 170 eura mjesečno. To je ipak značajan iznos za prosječnu porodicu u Crnoj Gori, naročito za porodicu sa više djece, ukoliko se uzmu u obzir cijena potrošačke korpe, činjenica da većina mladih parova plaća stambeni kredit i ostali troškovi”, kaže ova majka jednog prvaka.

Ona upozorava da će većina roditelja prvaka biti prinuđena da od naredne godine izdvoji pomenuti iznos za boravak djece u privatnim ustanovama.

”S obzirom na to da su i djeca u drugom razredu osnovne škole u principu mala i nedovoljno sposobna da ostaju sama kod kuće i brinu o sebi, proširenje usluge produženog boravka na taj uzrast bi mnogo značilo roditeljima, upravo iz finansijskih razloga”, objašnjava Brajušković.

Udruženje Roditelji je više puta,ističe Mihailović, tražilo i predlagalo u formi amandmana da produženi boravak bude obavezan u svim školama, a ne ostavljen kao mogućnost.

"Za sada, nijesmo uspjeli da ubijedimo nadležne ni u Ministarstvu, ni poslanike u parlamentu da tako nešto bude prihvaćeno. To ne znači da ćemo odustati. Jasno nam je da dio škola ima problema sa prebukiranošću zbog čega nemaju dovoljno prostora da organizuju produženi boravak, ali je koliko smo shvatili, veći je problem sa kadrom”, kaže Mihailović.

To svakako ne znači da djecu i roditelja treba ostaviti na cjedilu, dodaje, već treba iskoristiti i neke druge modele.

“Jedan od njih i onaj koji su prihvatile O.Š. "Oktoih" i “Štampar Makarije” a koje smo im sugerisali – da u saradnji sa opštinom pronađu opštinski ili državni prostor u blizini škole i urede ga za potrebe produženog boravka. Ministarstvo i Glavni grad su im pomogli da nađu prostore koje besplatno koriste, a Agencija za stanovanje je donirala sređivanje prostora. Tako da modela ima, samo se time treba pozabaviti”, ističe ona.

Brajušković je veoma zadovoljna produženim boravkom koji organizuje O.Š. “Sutjeska”.

”Vaspitačice koje svakodnevno provode vrijeme sa djecom veoma su profesionalne i posvećene djeci, organizuju i sprovode razne obavezne i slobodne aktivnosti. Za roditelja je mnogo važno kada vidi da dijete dolazi zadovoljno iz produženog boravka”, zaključuje ona.

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније