Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

31. 12. 2021. 14:02 >> 14:06
2

SINDIKAT MEDIJA

Gašenjem Dnevnih novina bez posla ostalo 30 ljudi

Sindikat medija Crne Gore (SMCG) napominje da gašenjem štampanog izdanja Dnevnih novina, koje je objavljeno danas, oko 30 novinara/ki i medijskih radnika/ca ostaje bez posla, što je još jedna potvrda lošeg i nesigurnog položaja zaposlenih u crnogorskim medijima.

Početkom decembra vlasnik Dnevnih novina saopštio je zaposlenima da njihov radni odnos traje do kraja mjeseca, nakon čega firma ide u stečaj.

Kako ističu u saopštenju, Sindikat medija Crne Gore više puta je ukazivao da novinari i novinarke i drugi medijski radnici/ce rade u nesigurnim uslovima, da nemaju osnovne uslove za rad i da često rade i prekovremeno za platu koja je nedostojna njihove uloge u društvu.

"To je potvrdilo i nedavno Istraživanje o socio-ekonomskom položaju medijskih radnika u Crnoj Gori, koje je pokazalo da čak 38 odsto novinara/ki radi za platu manju od prosječne u državi. Takođe, oni koji su odgovorili da rade prekovremeno, u čak 69 odsto slučajeva za taj rad nijesu dodatno plaćeni. Sindikalno organizovanje jedan je od najboljih načina borbe za bolje uslove rada, stoga ohrabrujemo zaposlene u medijima da nam se preko sindikalnih organizacija na nivou poslodavca i individualno priključe, kako bismo zajednički radili na stvaranju bolje medijske slike u Crnoj Gori", navodi se u saopšenju.

Apelovali su na vlasnike medija da, prije ulaska u medijski biznis, ozbiljnije analiziraju ekonomsku opravdanost tog poduhvata i da se ne vode samo uskim interesima, jer svojom odlukom mogu negativno uticati na živote ljudi i njihovih porodica.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније