Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

12. 12. 2013. 18:12 >> 21:22
52

CETINJE

Sahranjen Jovo Kapičić

General Jovo Kapičić sahranjen je danas na cetinjskom groblju uz najviše vojne počasti, a sahrani su prisustvovali predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, premijer Milo Đukanović, brojni građani i javne ličnosti.

U ime SUBNOR-a i antifašista Crne Gore od generala Jova Kapičića oprostio se Ljubomir Sekulić.

„U zemlji i narodu, u kojem je, kako je govorio Sveti Petar Cetinjski, dosta živio svako ko je umro kao slobodan čovjek, Jovo je imao dug i častan život. Neustrašivi borac, junak po svemu nalik i ravan onima o čijem herojstvu , čestitosti i pravdoljubivosti i ljudskosti je neprestano slušao - Jovo je u svom vremenu izrastao u jednog od njih“, kazao je Sekulić.

 

Bogdanović: Kapičić ostaje besmrtan

U zgradi Skupštine Prijestonice Cetinje održana je jutros komemorativna sjednica povodom smrti narodnog heroja i nosioca partizanske spomenice Jova Kapičića.

Komemoraciji su prisustvovali predstavnici brojnih institucija i organizacija i građani, među kojima i članovi porodice Kapičić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, predstavnici Saveza udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Crne Gore, gradonačelnik Glavnog grada Podgorica Miomir Mugoša, predstavnici Vojske Crne Gore i niz drugih istaknutih pojedinaca.

Prisutni su, minutom ćutanja, odali počast Jovu Kapičiću, nakon čega je o njemu govorio gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović.

"U slučaju našeg Jova Kapičića, trag koji je za sobom ostavio tokom života, zauvijek će ostati neizbrisiv. Na taj način, njegov će lik ostati besmrtan, a sjećanje na njegovu privrženost ideji slobode, revolucije, a prije svega, na njegovu ljubav prema Crnoj Gori, ostaće trajno", rekao je gradonačelnik Bogdanović.

On je istakao kako životni vijek Jova Kapičića simbolizuje neprestanu borbu i nesalomivi duh.

"Njegov život je govor istorije jedne generacije koju Crna Gora neće nikad zaboraviti. Neće ni moći, jer sve dok je bude, a biće je vječno, on i njegovi biće svjetionici žrtve, hrabrosti, odvažnosti, gdje su mač i knjiga, srce i um, branili i odbranili Crnu Goru do današnjih dana, da bi bila dom naših sinova i djece i njihove djece za sva vremena. Jovo nikada nije ostario, njegova misao uvijek je bila svježa i mlada, baš kao što je volio mlade, jer je gledao u mladost budućnosti, ne dopuštajući da starost prošlosti upravlja njegovim životnim koracima", naglasio je on.



Vrijeme koje slijedi, dodao je Bogdanović, samo će potvrditi veličinu, hrabrost i značaj Jova Kapičića.

"Kada govorimo o Jovu Kapičiću, onda znamo da ovo nije kraj. Jer, o njemu i njegovom herojskom zalaganju za Crnu Goru, za tekovine slobode i antifašizma, govoriće pokoljenja. Njega neće niko zaboraviti - ni oni koji su ga voljeli, ni oni sa kojima je dijelio ideale slobode i antifašizma, a ni oni sa čijim se osporavanjem nosio hrabro i čojski - kakav je i sam bio. A na taj način, Jovo Kapičić ostaće besmrtan - što je za svog života i zaslužio. Hvala mu, na svemu dobrom i velikom što nam je svojim životom dao, u ime grada kojeg je najviše volio. Cetinje i Crna Gora će pamtiti Jova Kapičića, jer je uvijek imao svoju riječ i glasno je saopštavao kada su drugi znali da zaćute", rekao je Bogdanović.



 

Пратите нас на

Коментари52

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније