Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Dijana Drašković, TVCG

27. 12. 2021. 20:50 >> 20:50

SKUPŠTINA CG

Nov način finansiranja zdravstva za većinu nepoznanica, u Vladi optimistični

Kako će se ubuduće finansirati zdravstveni sistem, s obzirom na izmjene koje predviđa program "Evropa sad", polemisali su poslanici. Zbog najave da će od 1. januara biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje, negodovala je većina poslanika, uprkos optimističnim izjavama predstavnika Vlade.

Građani nema potrebe da brinu, jer je prijedlog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju usklađen sa budžetom za narednu godinu, i projektom Evropa sad, poručila je poslanicima ministarka zdravlja jelena Borovinić Bojović, uz napomenu da će građani i ubuduće moći da računaju na sve zdravstvene usluge.

"U odnosu na važeći zakon izmijenjene su odredbe kojima se uređuje status osiguranika, odnosno osnovi, kao i finansiranja zdravstvenog osiguranja koje će se u cjelosti finansirati iz državnog budžeta", kazale je ministarka.

Ideja da se od 1. januara ukinu doprinosi za zdravstveno osiguranje, i pored optimističnih izjava iz Vlade, naišla je na negodovanje većine poslanika. Tvrde da je model finansiranja iz doprinosa bio mnogo sigurniji.

"Još uvijek mi nije sve razjašnjeno, kako će se ubuduće finansirati zdravstveni sistem, do kraja ne znam da li je bilo dobro rješenje da se baš u ovo vrijeme kovid krize ide na taj radikalan potez. Ali odgovornost je na Vladi, oni tvrde i stoje iza toga", kazala je poslanica PzP i potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak.

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović je kazao da u toj partiji misle da će doći do ozbiljnog poremećaja u sistemu zdravstenog osiguranja.

"Ovaj zakon će zavući ruke u džepove građana Crne Gore. I posebno će zavući ruke u džepove penzionera, jer oni najviše koriste terapije", kazao je Mitrović.

Potpuno ukidanje zdravstvenog osiguranja veliku štetu nanijeće i Fondu zdravstva, misle u opoziciji. Iz Ujedinjene Crne Gore poručuju, ipak, da gdje ima volje ima i načina.

"Mi imamo sa 130 miliona problem, a odlučujemo sad ćemo da obezbijedimo 350 miliona iz poreza", kazao je poslanik SD Boris Mugoša.

Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore je istakao da ukoliko se kvalitetno naplate porezi, ukoliko se suzbije siva ekonomija, spriječi sve ono što je odlivalo desetine i stotine miliona iz budžeta, moguće je, nije nemoguće.

Za razliku od zdravstvenog osiguranja, poslanici nijesu imali mnogo nedoumica kada su raspravljali o prijedlogu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji će obezbijeti mogućnost za dobijanje potomstva svim parovima koji ne mogu očekivati da će doći do trudnoće prirodnim putem i drugim postupcima liječenja. Da ga treba usvojiti bili su jednoglasni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније