Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J.

23. 12. 2021. 13:10   >>  13:11

SASTANAK SA MEDIJIMA I NVO

Vrhovni sud za pooštravanje kazni u slučajevima napada na novinare

Vrhovni sud će dati puni doprinos regulativi koja se odnosi na napade na novinare i podržati rješenja za izmjenu Krivičnog zakonika u tom pravcu, poručila je vršiteljka dužnosti predsjednika Vrhovnog suda Vesna Vučković, na radnim sastancima sa predstavnicima medija i NVO sektora.

Kako je saopšteno iz Vrhovnog suda, sastanak sa predstavnicima medija, organizovan je kako bi Služba za odnose sa javnošću tog suda, kojoj pripadaju sudije portparoli svih sudova, saslušala predloge i sugestije za unaprijeđenje komunikacije medija i sudova, uzimajući u obzir da je toku izrada Medijske strategije za narednih 5 godina, koju sprovodi Ministarsvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Veliki problem prilikom izvještavanja iz sudova, novinarima, kako su istakli, pravi zakonska norma koja zabranjuje korišćenje mobilnih telefona i lap top uređaja u sudnicama. Naglasili su i problem sa kojim se susreću fotoreporteri i snimatelji, jer im se rijetko dozvoljava da uđu u sudnicu i snime foto i video materijal.

"Anonimizacija pravosnažnih sudskih presuda koje se objavljuju na portalu sudstvo.me, takođe je jedan je od najčešće pomenutih problema od strane novinara. Kako kažu, zamjena imena i prezimena u presudama inicijalima, znatno otežava pretragu na sajtu, ali i usporava objavljivanje pravosnažnih presuda. Podsjetimo, sudovi su na anonimizaciju obavezni Pravilnikom o radu sudova. Iz Vrhovnog suda su pojasnili da se ova praksa primjenjuje i u sudovima regiona, te da se može intervenisati samo izmjenom zakona", navodi se u saopštenju.

Predstavnici medija ukazali su i na lošu preglednost i funkcionisanje sajta sudstvo.me.

Sutkinja Vrhovnog suda i glavna sutkinja portparolka Vesna Jočić, kazala je da je u toku izrada novog informacionog sistema, koji će javnosti omogućiti kvalitetniji dostup presudama.

"Takođe, radi se i na uvezivanju svih koraka u jednom predmetu, čime bi se postigla veća preglednost i transparentnost postupka", naglasila je Jočić.

Na sastanku je dogovoreno da Udruženje profesionalnih novinara Crne Gore u saradnji sa Službom za odnose sa javnošću Vrhovnog suda pripremi dokument u kojem bi bili navedeni svi pomenuti problemi i predložena eventualna rješenja.

NVO sektor je uz medije ključni partner Vrhovnog suda prilikom komunikacije sa javnošću, kazala je Vučković.

"Izvještaji koje NVO objavljuju, dragocjen su doprinos kada govorimo o problemu kršenja ljudskih prava. A saradnja Vrhovnog suda sa ovim sektorom vidi se u brojnim sporazumima i memorandumima koje smo potpisali, i na taj način potvrdili važnu ulogu civilnog društva u radu pravosuđa, jačanju vladavine prava i procesu pristupanja Evropskoj uniji".

Kao i mediji, NVO sektor uputio je primjedbu na pristup PRIS-u (Pravosudnom informacionom sistemu). Smatraju da je saradnja civilnog sektora sa sudovima zadovoljavajuća, ali da bi trebalo poraditi na ažurnosti sudova prilikom dostavljanja podataka ili presuda, koje nevladine organizacije koriste prilikom svojih istraživanja.

Radnim sastancima u Vrhovnom sudu prisustvovali su predstavnici Vijesti, Dana, RTCG, Monitora, Agencije MINA, TV Nikšić, American public media, Komisije za praćenje istraga napada na novinare, Društva profesionalnih novinara Crne Gore. Civilni sektor predstavljale su NVO 35 mm, Građanska alijansa, Media centar i Sindikat zaposlenih RTCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније