Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ O.Z. ]

23. 12. 2021. 10:12 >> 11:19

PROUČAVALA ANKSIOZNOST

Posthumno publikovan magistarski rad Ajle Hot

Magistarski rad preminule porodilje iz Bara Ajle Hot, objavljen je u izdanju Obodskog slova, na inicijativu Ministarstva zdravlja.

Resorna ministarka Jelena Borovinić Bojović podsjetila je da je Hot bila klinički psiholog i da je proučavala anksioznost i doživljaj stresa kod žena različitog trudničkog statusa.

“Baš tako je nazvan njen rad, koji je posthumno objavljen. Hot je bila profesionalac najvećih ljudskih kvaliteta, koju je smrtni čas pretekao usred posla na objavljivanju tog rada”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona je navela da će publikacija “Anksioznost i doživljaj stresa kod žena različitog trudničkog statusa”, biti distribuirana svim trudnicama u svim ginekološkim ambulantama u Crnoj Gori, kao i u bolnicama za pregled trudnica.

Ona je poručila da vjeruje da će naučne činjenice, trud i rad koji je Hot uložila, radeći na toj publikaciji, značajno pomoći svim trudnicama, koje se suočavaju sa poteškoćama tokom i u periodu nakon trudnoće.

“Kao majka, ćerka, sestra i supruga, sa porodicom preminule Hot dijelim bol zbog dubitka koji nikada i ničim ne može biti nadoknadiv”, poručila je Borovinić Bojović.

Prema njenim riječima, smrt Ajle Hot je u javnosti dobila različita tumačenja i konotacije, koje su i dalje predmet istraživanja relevantnih nadležnih institucija.

“Dugujemo posebnu zahvalnost privredniku iz Bara Goranu Đuroviću, kao i Radomiru Uljareviću iz Obodskog slova, koji su nesebično pomogli da magistarski rad bude posthumno odštampan i objavljen”, navela je Borovinić Bojović.

Zlatan Hot, suprug preminule Ajle, naveo je da su njegovu suprugu, za istraživanje te oblasti, opredijelile lične aspiracije i obrazovanje.

“Kao majka, ona je očekivala da će taj magistarski rad da pruži sveobuhvatne informacije i da će produbiti, teorijsko i empirijsko znanje, o trudnoći i anksioznosti”, rekao je Hot.

On je naveo da je Ministarstvo zdravlja angažovalo tim stručnjaka koji istražuju uzroke smrti, zahvalivši se svima koji su porodicu podržavali, prije i nakon smrti njegove supruge.

“Zahvalio bih se i ministarki jer je sve ovo bila njena zasluga, na moju inicijativu. Zahvalio bih se godpodinu Uljareviću i kompaniji Cerovo koja je dala sredstva da ovaj projekat izađe na svjetlo dana”, kazao je Hot.

Direktor izdavačke kuće Obodsko slovo Radomir Uljarević naveo je da ta izdavačka kuća, u saradnji sa izdavačkom kućom Štampar Makarije pokrenula biblioteku medicinskih knjiga.

“Knjiga Ajle Hot naslanja se na svoje prirodno mjesto u okviru te biblioteke. Knjiga će biti distribuirana bibliotekama i knjižarama prije Nove godine”, naveo je Uljarević.

On je kazao da je knjiga štampana u tiražu od 500 primjeraka, najavljujući da će Obodsko slovo, u slučaju potrebe, štampati reizdanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније