Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

21. 12. 2021. 22:30 >> 22:33

ZAVRŠEN PROJEKAT

Oko 1.900 nastavnika obučeno za primjenu ključnih kompetencija u obrazovanju  

U toku trajanja projekta "Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem u Crnoj Gori“, koji je podržala Evropska unija, obučeno je približno 1.900 nastavnika, istaknuto je na završnoj konferenciji povodom okončanja projekta, održanoj u Podgorici.

Osim obuka, u okviru projekta pripremljen je i "Crnogorski okvirni program ključnih kompetencija" baziran na evropskom okviru koji obuhvata osam kompetencija i to: pismenosti, višejezičnosti, matematička kompetencija i kompetencija u nauci, tehnologiji i inženjerstvu, digitalna, lična, socijalna i kompetencija učiti kako učiti, građanska, preduzetnička, kao i kompetencija kulturološke svijesti i izražavanja.

Kako navode u saopštenjum, osam ključnih kompetencija su osnova za cjeloživotno učenje i trebalo bi ih uključiti u sve nivoe obrazovanja, kao i odabrane buduće profesije, poručeno je na konferenciji.
 
U obuke je, osim nastavnika, uključeno i 338 direktora i članova upravljačkih timova svih osnovnih i srednjih škola o planiranju ključnih kompetencija i osiguranju kvaliteta, 168 članova komisija za Maturu o izradi ispitnih zadataka, 176 direktora i članova upravljačkih timova osnovnih i srednjih škola o sprovođenju samoevaluacija. U obrazovnim institucijama - Zavodu za školstvo, Centru za stručno obrazovanje i Agenciji za kontrolu i osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju održane su obuke savjetnicima i nadzornicima za osiguranje kvaliteta. Ukupno, u projektne aktivnosti, bilo je uključeno 2.746 ljudi iz sektora obrazovanja.
 
Kroz projekt su, pored obuka, razvijeni dokumenti značajni za unaprjeđenje obrazovanja, kao i primjenu ključnih kompetencija u praksi: Vodič za nastavnike za integraciju ključnih kompetencija u nastavu i učenje i formativno vrednovanje, strateški Program za integraciju ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore 2022-2024., Moduli za inicijalno obrazovanje nastavnika na Univerzitetu Crne Gore (pedagoški, psihološki, didaktički i metodički), Vodič za samovrednovanje obrazovnih ustanova predtercijarnog nivoa po nacrtu nove Metodologije, kao i 50 "PISA-like“ zadataka iz oblasti matematike, nauke, tehnologije i inženjerstva (MINT – engl. STEM).
 
Projekat "Integracija ključnih kompetencija u obrazovni sistem Crne Gore“, koji završava krajem ove godine, je počeo 30. avugsta 2019. i njegov ključni korisnik je Ministarstvo prosvjete nauke, kulture i sporta, insituticije u oblasti obrazovanja- Zavod za školstvo, Centar za stručno obrazovanje i Ispitni centar, Univerzitet Crne Gore i sve osnovne i srednje škole.
 
Projekat vrijedan približno 920.000 eura su sufinansirale Evropska unija i Vlada Crne Gore u okviru programa pretpristupne pomoći.
 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније