Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

20. 12. 2021. 14:29 >> 14:42
2

ISTRAŽIVANJE CEGAS-A

Čak 92 odsto mladih za odlazak iz Crne Gore

Čak 92 procenta mladih koji su učestvovali u istraživanju Centra za građanske slobode navelo je da bi trajno ili privremeno napustilo Crnu Goru radi boljih poslovnih prilika. Njih 46 odsto je istaklo da je glavni izazov mladih zapošljavanje.

Kako ističu U CEGAS-u, 49 odsto ispitanika bi privremeno napustilo državu zbog boljih poslovnih prilika, a 43 trajno. Sedamdeset procenata ispitanika/ca navelo je da bi voljelo da vidi otvaranje novih radnih mjesta, pomoć pri usmjeravanju u karijeri, prilike za uključivanje u zajednicu i ulaganja u obrazovni sistem kako bi se poboljšao položaj mladih ljudi u našoj zemlji.

Centar za građanske slobode sproveo je kvantitativno i kvalitativno istraživanje među mladima u Porgorici u obliku pilot studije i fokus grupe tokom novembra i decembra u Podgorici. Cilj ovih aktivnosti bio je istraživanje percepcije položaja mladih, kao i inkluzivnosti i komunikacije donosilaca odluka sa mladima u Crnoj Gori. U pilot studiji je učestvovalo 280 ispitanika/ca između 18 i 29 godina.

"U fokus grupi su učestvovali predstavnici vladinog i nevladinog sektora, kao i političkih partija. Prosječna ocjena inkluzivnosti mladih u društvu prema fokus grupi bila je 2.33, dok je inkluzivnost u njihovim organizacijama ocijenjena prosječnom ocjenom 3.83, na skali od 1 do 5. Nasuprot tome, u pilot studiji 63,5% uzorka ocijenilo je da su mladi rijetko ili veoma rijetko uključeni u donošenje odluka u svojoj zajednici. Učesnici fokus grupe takođe su identifikovali nedostatak prilika za poslovni i društveni angažman mladih, a kao uzroke toga navode brojne kulturološke, administrativne i sistemske faktore. Rješenje učesnici vide u tome da organizacije i institucije u Crnoj Gori prilagode svoju komunikaciju mladoj populaciji, te da na taj način bolje razumiju njihove potrebe i otvore prostor za veću inkluziju mladih u zajednici", navodi se u saopoštenju CEGAS-a.

Podsjećaju da su rezultati ovog istraživanja nastali u okviru projekta Centra za građanske slobode (CEGAS) "Diskriminisani zajedno bez obzira na pol, naciju i religiju" koji finansira Ambasada SAD-a u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније