Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 12. 2013. 13:56   >>  13:55 1

NAPADI NA NOVINARE

GA: Ivanović da nadgleda

Građanska alijansa predložiće autora emisije Robin Hud, Darka Ivanovića, za člana Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama starih i nedavnih slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i ubistava novinara.

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je nevladinim organizacijama javni poziv za predlaganje kandidata za člana Komisije.

"Ivanović je dugogodišnji novinar, koji je u protekloj deceniji vodio više istraživačkih medijskih programa, od kojih se aktuelni, Robin Hud, emituje na Javnom servisu i posvećen je pomoći ugroženim građanima i žrtvama kršenja ljudskih prava i neefikasnog sistema javne uprave", kaže se u saopštenju.

Ivanović, istovremeno, u GA obavlja funkciju medijskog direktora. Kako su naveli iz GA, u skladu sa uslovima poziva, nevladine organizacije će imati samo jednog predstavnika u Komisiji, kog će izabrati ministar unutrašnjih poslova sa liste predloženih kandidata, i to po osnovu najvećeg broja nevladinih organizacija koje su ga podržale.

Nevladine organizacije, da bi mogle podržati određenog kandidata, moraju ispunjavati uslove da su upisane u registar nevladinih organizacija prije objavljivanja javnog poziva, da u aktu o osnivanju i statutu imaju utvrđene djelatnosti i ciljeve u oblastima koje su u vezi sa zadatkom Komisije i da su u prethodnoj godini realizovale najmanje jedan projekat ili aktivnost u vezi sa zadatkom Komisije.

Uslov je i da su predale poreskom organu prijavu za prethodnu fiskalnu godinu (bilans stanja i bilans uspjeha), kao i da više od polovine članova organa upravljanja nevladine organizacije nijesu članovi organa političkih partija, javni funkcioneri, rukovodeća lica ili državni službenici, odnosno namještenici.

"S tim u vezi, GA poziva sve nevladine organizacije koje se slažu s našim predlogom da Ivanović preuzme ulogu predstavnika NVO u Komisiji, da nam dostave pismenu podršku i navedenu dokumetaciju iz javnog poziva", kaže se u saopštenju.

(Mina)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније