Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 12. 2013. 12:34   >>  15:53 16

ETNIČKA DISTANCA

CEDEM: Srbi najmanje tolerantni

Crnogorsko društvo je etnički značajno tolerantnije nego što je bilo prije deset godina, a naročito je izražen pozitivan trend u posljednjih pet godina, pokazalo je istraživanje CEDEM-a o etničkoj distanci. Ipak postoji visok stepen netolerancije prema Romima, Hrvatima i Albancima. Pored toga, CEDEM-ova analiza pokazuje da predstavnici srpske nacije iskazuju značajno viši nivo etničkog distanciranja u poređenju sa ostalim etničkim skupinama koje tradicionalno žive u Crnoj Gori.

Ipak, kako se navodi u istraživanju, pažljiva analiza podataka ukazuje na određene probleme koji se ne smiju zanemariti bez obzira na generalno pozitivne trendove.

Istraživanje pokazuju da je nivo etničkog distanciranja u odnosu na pripadnike romske populacije zabrinjavajući.

"Podaci ukazuju da gotovo svaki drugi građanin Crne Gore iskazuje visoku distancu u odnosu na Rome", navodi se u analizi CEDEM-ovog istraživanja. Pored toga distanciranje u odnosu na Hrvate i Albance je, takođe, veoma visoko.

"Preko 35 odsto ukupne populacije iskazuje distancu prema Hrvatima, i skoro 40 odsto u odnosu na Albance. I opet, nezavisno od pozitivnih trendova na vremenskoj ravni, ovaj podatak jeste razlog za zabrinutost. Očito je da se narušeni odnosi između većinskih naroda s jedne, i Albanaca i Hrvata sa druge strane ne mogu lako riješiti i da je potrebno uraditi mnogo više u pogledu vraćanja međunacionalnog povjerenja i jačanja etničke tolerancije", navodi se u CEDEM-ovoj analizi.



Kada je riječ o etničkim skupinama koje ne žive u Crnoj Gori, a koje predstavljaju značajne nacije u Evropi, uz dodatak Amerikanaca, vrijednosti etničkog distanciranja Crnogorskih građana relativno su visoke.

"Ovo zapravo govori o jednoj vrsti zatvorenosti i ksenofobije crnogorskog društva koje vjerovatno ima svoju istorijsku podlogu. Da je ovo tako, govori podatak da je stepen distanciranja u odnosu na 'strance' ujednačen, tačnije, gotovo jednak nivo distance se iskazuje prema predstavnicima različitih nacionalnih skupina koji ne žive u Crnoj Gori", pokazuje analiza.

Navode i da se ne može ignorisati poređenje etničkog distanciranja sa stanovišta pripadnosti različitim etničkim grupama.

"Ovaj podatak nedvosmisleno govori da predstavnici srpske nacije iskazuju značajno viši nivo etničkog distanciranja u poređenju sa ostalim etničkim skupinama koje tradicionalno žive u Crnoj Gori. Pripadnici crnogorske, albanske i bošnjačko-muslimanske etničke skupine tolerantniji su u poređenju sa onima koji pripadaju srpskoj naciji", navodi se u CEDEM-ovoj analizi.

Posebno visok nivo etničkog distanciranja pripadnici srpske nacije iskazuju u odnosu na Albance, ali i u odnosu na Bošnjake/Muslimane.

"Sa druge strane, činjenica je da se Albanci i Bošnjaci/Muslimani distanciraju u odnosu na Srbe u značajno većoj mjeri nego u odnosu na Crnogorce. Riječ je, dakle, o nekoj vrsti tradicionalnog distanciranja, ali i političkog sukoba koji se dešava na relaciji Srbi sa jedne, i Albanci, odnosno Bošnjaci/Muslimani, sa druge strane", stoju u analizi.

Da jeste više sukob političkog nego etničkog karaktera, kako navode u CEDEM-u, ukazuje činjenica da pripadnici srpske nacije iskazuju značajno viši nivo distanciranja u odnosu na Amerikace nego što je to slučaj sa svim ostalim 'stranim' nacijama.

"Drugim riječima, smanjenje etničke distance u Crnoj Gori u budućnosti, u najvećoj mjeri zavisi od smanjenja stepena distanciranja Srba u odnosu na druge, ali i drugih u odnosu na Srbe. Može se, prema tome, razumno na osnovu empirijskih nalaza, pretpostaviti da etnički mir i stabilan međunacionalni suživot u višenacionalnoj Crnoj Gori upravo zavisi od napretka odnosa u ovom pogledu", navodi se u zaključcima CEDEM-ove analize.

 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније