Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 12. 2013. 08:43 >> 08:42
1

CGO OCIJENIO

Crnogorci i dalje homofobni

Povodom 10. Decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) su ukazali na to da crnogorske institucije moraju biti mnogo posvećenije promociji, zastupanju i zaštiti ljudskih prava svih građana i građanki.

 

 

 

Saradnica na programima Svetlana Pešić ocijenila je da je Crna Gora tokom 2013. ostvarila određene pozitivne pomake u oblasti ljudskih prava, a prije svega prava LGBT populacije.

Podsjetila je na to da je vlada usvojila Strategiju za unaprijeđenje kvaliteta života LGBT osoba do 2018i obezbijedila sigurno održavanje dvije Povorke ponosa – u Budvi i Podgorici.  

„Ipak, nivo homofobije među građanima  je i dalje visok, nasilje i govor mržnje prema pojedincima iz LGBT zajednice se nastavljaju, a nadležne institucije su nedovoljno uradile na procesuiranju ova krivična djela. Takođe, diskriminacija osoba sa invaliditetom i RAE populacije, naročito u pogledu ekonomskih i socijalnih prava, kao i nedovoljna zastupljenost žena u procesima donošenja odluka, ostaju problemi za koje država Crna Gora nema dovoljno sluha“, ocijenila je Pešić.

 Ona navodi da su napadi na novinare nastavljeni, kao i praksa neizvedenih istraga ili neadekvatnog procesuiranja „što, uz diskriminaciju medija koji kritički izvještavaju o radu Vlade od strane samih vladinih institucija, utiče na ograničenje slobode izražavanja“.

„Crna Gora na putu suočavanja sa prošlošću i osude ratnih zločina koji su se dogodili na ovim prostorima stoji u mjestu, zločini se relativiziraju, suđenja odlažu, zataškavaju počinioci. Ovo dovodi do dubokog razočaranja žrtava u pravosuđe, kazala je ona. 

CGO, kako je istakla, cijeni da je klima za uspostavljanje kulture ljudskih prava u Crnoj Gori u posljednjem periodu pogoršana i da se moraju uložiti veći napori od strane donosilaca odluka u promociji tolerantnijeg pristupa prema neistomišljenicima ili onima koji su po bilo kojem ličnom svojstvu drugačiji. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније