Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 12. 2013. 08:05 >> 08:05
1

OD POČETKA GODINE

Prijavljen nestanak 148 osoba

U toku ove godine u Crnoj Gori prijavljen je nestanak ukupno 148 osoba. Od toga je pronađeno njih 135, dok se 13 osoba i dalje aktivno potražuje. Policija je uspjela da pronađe 127 živih osoba, dok su u osam slučajeva pronašli beživotna tijela.

 

Iz policije su, pišu Dnevne novine, naglasili da ni kod jednog od tih osam osoba smrt nije nastupila nasilnim putem, već da je riječ bila o samoubistvima.

Priča o nestanku četiri osobe u posljednjih 10 dana izazvala je paniku u crnogorskoj javnosti. Pošto je objavljena informacija da uprkos naporima policije, ali i porodice i prijatelja nestalih, od njih nema nikakvog traga, građani se, komentarišući na internet portalima, napisali kako se plaše da se "nešto čudno" dešava u državi, te da ovim problemom treba svi da se pozabave. 

Na ovaj način, oni su pozvali nadležne institucije, ali i sve ljude da daju informacije kojim raspolažu, kako bi se otkrio uzrok ovih nestanaka. Takođe, nijesu skrivali ni da se zbog tih slučajeva više ne osjećaju bezbjedno šetajući ulicama usred dana.

Ipak, podatak iz policije da je do jučerašnjeg dana prijavljen nestanak 148 osoba, što znači da mjesečno, u prosjeku nestane njih 13, govori da situacija u posljednjih 10 dana nije izuzetak, odnosno i nije toliko alarmantna.

Iz policije su naveli da policajci, od momenta prijavljivanja nestanka, preduzimaju opsežne i kompleksne mjere i radnje na njihovom pronalasku na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Od porodica, prijatelja i uopšte osoba koje su prijavile nestanak pribavljaju se lični podaci osobe koja se traži, njegov lični opis i karakteristike, kao i sve druge potrebne informacije.

"Informacije se po potrebi prikupljaju i od drugih osoba koje bi mogle posjedovati relevantne podatke. Policij ski službenici zatim unose podatke u Potražnu aplikaciju, koju koriste sve operativne strukture Uprave policije MUP-a. Osim fizičke potrage na terenu, nestalo lice se potražuj e na više nivoa operativnih struktura, sve dok lice ne bude pronađeno. Dakle, potraga za nestalim licima koja nisu pronađena se ne obustavlja", naveli su iz Tima za odnose s javnošću Uprave policije.

U cilju pronalaska nestalih, policijski službenici, između ostalog, provjeravaju i prelaske preko graničnih prelaza, da bi se utvrdilo da li je neko od onih za kojim se traga napustio zemlju.

"Osim toga, podaci o nestalim licima (lični podaci, karakteristike i daktiloskopska lista otisci papilarnih linija) se razmjenjuju putem Interpolovih kanala komunikacije, radi utvrđivanja identiteta nestalih lica ukoliko budu pronađena na teritorijalna drugih država. Analiza okolnosti udaljenja i pronalaska lica čiji j e nestanak prij avlj en policij skim j edinicama, a koja su kasnije pronađena, pokazuje da se ova lica udaljuju od kuća i porodica iz različitih ličnih razloga", dodali su iz policije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније