Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

11. 12. 2021. 14:57 >> 14:58
1

TOLERANCIJA JE NEOPHODNA

Rambo Amadeus: Različitosti su bogatstvo Crne Gore

Crnogorski građani, 76 odsto njih, smatraju da aktuelno zaoštravanje podjela u Crnoj Gori i govor mržnje loše utiču na mentalno zdravlje mladih, ili na njihovu spremnost da prihvataju različitosti, pokazalo je istraživanje agencije Ipsos.

Podaci nacionalnog reprezentativnog istraživanja, koje je sprovedeno prošlog mjeseca, a koje su danas predstavili mladi reporteri UNICEF-a, pokazuju da 86 odsto građana Crne Gore vjeruje da političari svojim izjavama utiču na stavove mladih.

UNICEF-ov ambasador dobre volje Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, na proslavi 75. rođendana te agencije Ujedinjenih nacija (UN) za prava djeteta, kazao je da su različitosti bogatstvo Crne Gore i da je dijalog današnje čojstvo i junaštvo.

On je poručio da je tolerancija neophodna i da je to donja crta ispod koje se ne smije ići.

Tolerancija je, kako je rekao, najveće civilizacijsko dostignuće.

„Kao savremeno društvo, učimo da razumijemo različitosti i prihvatimo ih zapravo kao normalne i poželjne, jer to je danas elementarni dokaz civilizovanosti i dobrog vaspitanja, istakao je Pušić.

On je, kako je saopšteno iz UNICEF-a, naveo da razumijevanje drugih, rješavanje nesporazuma mirnim putem i dijalogom predstvaljaju današnju etiku i moral..

„Danas je Crna Gora društvo u kojem žive različiti ljudi, koji imaju različite stavove, opredjeljenja, identitete. I to je lijepo i tome se treba radovati. Uostalom, bilo bi beskrajno dosadno da smo svi isti“, kazao je Pušić.

On je rekao da se u posljednje vrijeme primjećuje forsiranje nacionalnih i vjerskih identiteta u javnosti i da se zloupotrebom slobode govora nerijetko čuje govor mržnje, koji truje društvo i djecu.

Pušić je pozvao djecu i mlade da, kako je naveo, ne nasijedaju na trikove političara, koji se već dvije hiljade godina drže iste formule - ”Podijeli, pa vladaj“.

„Sve dok nas određeni političari, u svojoj srednjovjekovnoj želji da vladaju nama i našim životima, javnim istupima budu prebrojavali i insistirali na tome ko je koje vjere, nacije, dok nas ćeraju i uče da jedni druge gledamo s podozrenjem i nepovjerenjem, nećemo se emancipovati kao građani“, kazao je Pušić.

On je, kako je saopšteno, predložio da nacionalni identiteti u javnosti nađu mjesto kroz folklorne igre i svečanosti tradicionalne muzike, izložbe predivnih nacionalnih nošnji s ovih prostora, fenomenalnu kuhinju i različite recepte, odnosno kroz raznoliku kulturu.

Ta raznolika kultura, kako je rekao, ne takmiči se šta je čije i šta je bolje, već proslavlja sve različitosti kao bogatstvo čovječanstva i Crne Gore.

„Gradimo takvo društvo u kojem je osnovna, početna premisa da smo svi mi građani Crne Gore okej sa svim našim identitetima, koji god da su. Dakle, ja sam okej, ti si okej, on ili ona je okej”, poručio je Pušić.

Mladi reporteri UNICEF-a zahvalili su Pušiću na govoru, navodeći da se nadaju da će on inspirisati sve građane, djecu i mlade da grade bolje društvo u Crnoj Gori, domovini svih, bez obzira na to kakva mišljenja imaju i koje sve identitete gaje.

„Naša poruka je da ima mjesta za sve nas u Crnoj Gori i da će ga uvijek biti ako pitate djecu i mlade Crne Gore. To je zemlja u kojoj mi želimo da odrastamo i da staramo – zemlja koja poštuje različitosti kao bogatstvo, zemlja s kulturom dijaloga”, navela je mlada reporterka Jana Kostić.

Zahtjevi mladih Crne Gore, koji su se čuli na proslavi 75. rođendana UNICEF-a, su kvalitetnije obrazovanje i zdravstvene usluge, više kulture, sporta i korisnih medijskih sadržaja za djecu i mlade, manje nasilja onlajn i oflajn.

„Kao i prihvatanje različitosti kao našeg bogatstva, jednaka prava i mogućnosti za djevojčice i dječake, djecu sa smetnjama u razvoju i djecu manjina, bolji životni standard, više igrališta, parkova i čistija okolina“, navodi se u saopštenju.

Iz UNICEF-a su kazali da je tokom svečanog programa prikazan film „Moj život”.

„Film su napravili mladi reporteri s vršnjacima širom Crne Gore, tokom posljednja dva mjeseca, kako bi od njih čuli koji su ključni izazovi s kojima se mladi danas suočavaju i šta je to što bi oni htjeli da poruče Vladi i svim drugim nadležnim institucijama, medijima, nevladinom sektoru, građanima“, kaže se u saopštenju.

Proslavi 75. rođendana UNICEF-a u Crnogorskom narodnom pozorištu pridružili su se učenici Muzičke škole „Andre Navara” i baletskih škola „Vasa Pavić” i „Princeza Ksenija” i kroz muziku i ples učinili je jedinstvenom.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније