Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M. [ PR Centar ]

09. 12. 2021. 14:36   >>  14:41

UKAZALI NA PROBLEM

Od 700 fizioterapeuta u CG samo 400 licenciranih

Zakon se mora poštovati, a prema njemu svi fizoterapeuti moraju biti licencirani, a u Crnoj Gori ima oko 700 fizioterapeuta, od čega je samo 400 licenciranih, zbog čega taj problem treba što prije riješiti, saopšteno je na pres konferenciji Komore fizioterapeuta Crne Gore.

Član izvršnog odbora Komore i predstavnik privatne prakse, Nemanja Peković, naveo je da Komora broji 400 članova.

„Dakle, 400 je licenciranih fizioterapeuta u Crnoj Gori. A ukupan broj fizioterapeuta u Crnoj Gori je okvirno 700. Zaposleni fizioterapeuti kako u javnom tako i u privatnom zdravstvu moraju da budu licencirani. Stoga, još jednom apelujemo na mendžment da sve svoje uposlene fizioterapeute usmjerite na licenciranje“, poručio je Peković.

Ukazao je da fiziterapija u Crnoj Gori pliva u sivoj zoni.

„To je pružanje zdravstvenih usluga u ustanovama koje nemaju dozvolu za rad od resornog Ministarstva. Ne manje važan problem je pružanje zdravstvenih usluga od osoba koje nemaju stepen kvalifikacija za ono za šta se predstavljaju. Molim nadležne organe, prevashodno Upravu za inspekcijske poslove da isprate ovaj segment“, kazao je Peković.

Poručio je da se mora poštovati Zakon, a po njemu fizoterapeuti moraju biti licencirani i moraju plaćati članarinu.

„Šest mjeseci neplaćanja članarina briše ih iz registra Komore fiziterapeuta. Na taj način gube licencu. Ta obaveza se mora redovno izmirivati kako bi izbjegli nemile događaje. Mjesečna cijena članarine je tri eura“, rekao je Peković.

Objasnio je da su, u skladu sa članom 27 Zakona o nacionalnom okviru kvalifikacija, svi fizioterapeuti koji su završili višu školu izjednačeni sa stepenom bečelor.

„Drage koleginice i kolege, molim vas da upoznate svoj menadžment sa ovim članom Zakona, jer na taj način stičete pravo da vaš koeficijent na zarade bude veći. Ta zarada nije jedini benefit, već stičete pravo da zasnujete radni odnos u privatnoj praksi, odnosno da budete nosioci organizacije privatne prakse. Oko 100 fizioterapeuta u Crnoj Gori ima diplomu višeg fizioterapeuta“, pojasnio je Peković.

Istakao je da postoji i heperprodukcija kadra i da je Komora fizioterapeuta u postupku predlaganja određenih koraka kako bi se taj problem riješio.

Predsjednica Komore, Nataša Matković, rekla je da se fizioterapeuti, zaposleni u Institutu Igalo, koji su decenijama i u svijetu prepoznati po kvalitetu usluga i posvećenom radu, zbog problema i teškoća u finansijsko-ekonomskom poslovanju Instituta, nalaze u situaciji koju nisu zaslužili.

„Oni danas rade u uslovima i okolnostima, koje nisu dostojne čovjeka, a pogotovo ne zdravstvenog radnika. Ne mogu da pokriju troškove života, redovno plate rate kredita, školuju djecu.. U razgovoru sa fizioterapeutima saznala sam da su oni veoma zabrinuti da li će primiti zarađenu platu, da li će primiti platu u narednim mjesecima. Zabrinuti su i oko neizvjesnosti u vezi Instituta“, rekla je Matković.

Strani gosti iz Holandije i Norveške nisu dolazili zbog panedmije, pa se, kako je rekla, postavlja pitanje da li je Institut mogao da iskoristi bolje prostorni kapacitet i popravi poslovanje u vidu zdravstvenog turizma Crne Gore, znajući da je ova sezona bila dobra te da se tražio smještaj više, a stara zgrada iInstituta (I faza) kao i soliter su bili zatvoreni.

„Institut „dr Simo Milošević“ je oduvijek bio ambasador Crne Gore i grada Herceg Novog u svijetu, Evropi i regionu, upravo zahvaljujući znanju, praktičnim vještinama, dugogodišnjem iskustvu upravo fizioterapeuta na čijem radu se i zasniva poslovanje Instituta, obzirom da je fizioterapeut nosilac posla u rehabilitacionom procesu.

Zato apelujemo na institucije sistema i na širu javnost da pomognu rješevanje nagomilanih problema u Institutu i da se na taj način pomogne našim kolegama i obezbijedi njihova izvjesnija budućnost“, rekla je Matković.

Istakla je da je Institut Igalo bio vizionar u zdravstvenom turizmu, još onda kada o zdravstvenom turizmu skoro da nije bilo riječi u ovom regionu.

Zamjenik predsjednika, Dragan Guberinić, rekao je da su nakon izbora nove Skupštine i novog predsjednika imali niz opstrukcija.

„Rješavali smo to mirnim putem, nismo htjeli da pravimo veće probleme u javnosti. Uspjeli smo da to dovedemo na neki nivo, ali bilo je mnogo problema. Nova Skupština nije ispoštovana od strane bivšeg predsjednika. Rađene su velike opstrukcije. Imali smo i posjetu pripadnika Uprave policije, koji su od nas zahtijevali dostavljanje obimne dokumentacije, a kako su naveli raylog je bila anonimna prijava Osnovnom državnom tužilaštvu. Upoznali smo ih sa potencijalnim zloupotrebama. Proces je i dalje u izviđaju“, kazao je Guberinić.

Istakao je da su nezakonito korišćenje određene baze podataka, skrivana neka pisana dokumenta, sklopljeni štetni ugovori po Komoru i napravljeni određeni dugovi.

„Mi smo uspjeli da riješimo dosta problema, prije svega finansijske probleme, zajedničkom borbom svih nas. Nadam se da ćemo od naredne godine biti u boljoj finansijskoj situaciji. Radi se na usavršavanju naše struke, na edukacijama“, kazao je Guberinić.

Rekao je da u Kliničkom centru Crne Gore određeni broj fizioterapeuta radi u timu za rehabilitaciju pacijenata oboljelih od koronavirusa.

„Moje kolege u tom timu su jako kvalitetno i stručno radile i imale rezultate. Te kolege su napravile priručnik koji će im finansirati upravo Komora. Naše kolege su vrlo često odlazile na razne edukacije i primjenjivale stečeno znanje na našem odjeljenju i u skromnim i lošim uslovima uspjevali da naprave dobre rezultate“, rekao je Guberinić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније