Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

08. 12. 2021. 14:51 >> 14:52

MITROVIĆ - TANKOZ

Iskustva Rumunije u zaštiti životne sredine dragocjena

Iskustvo Rumunije na polju pregovora za ulazak u EU je za Crnu Goru dragocjeno, jer pruža priliku da se na vrijeme upozna sa svim potencijalnim izazovima, kako bi ubrzali proces pristupanja kroz ispunjavanje mjerila iz Poglavlja 27, kazao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović, koji sa saradnicima boravi u zvaničnoj posjeti Rumuniji, gdje se sastao sa ministrom za životnu sredinu, vode i šume Rumunije Barnom Tankozom.

Ministri su razgovarali o potencijalnim opcijama za unapređenje implementacije Memoranduma između Vlade Crne Gore i Vlade Rumunije o saradnji u oblasti životne sredine i održivog razvoja, koji je potpisan 2013. godine, sa konkretnim osvrtom na pitanja upravljanja zaštićenim područjima, preduzetim aktivnostima u cilju ublažavanja klimatskih promjena i NATURA 2000 područjima.

Tankoz je preporučio da Crna Gora vodi računa i bude pažljiva i mudra po pitanju zaštićenih područja Natura 2000, kako ne bi ugrozila buduća zaštićena područja infrastrukturnim projektima i aktivnostima usmjerenim na ekonomski razvoj zemlje.

Kako ističu u saopštenju Ministarstva, crnogorska delegacija održala je sastanak sa predstavnicima rumunskog Eko-fonda, na kojem je prezentovana organizaciona struktura ovog tijela, razmijenjeno iskustvo i prepoznate buduće oblasti saradnje sa Eko-fondom u Crnoj Gori.

Osim toga, delegacija je bila i u posjeti Nacionalnoj agenciji za zaštitu životne sredine i inspekcijskoj službi za oblast životne sredine u Bukureštu, tokom koje su prepoznati zajednički ciljevi i definisane aktivnosti ka njihovom ostvarenju.

"Dogovoreno je intenziviranje bilateralne saradnje u oblasti životne sredine, kroz razmjenu iskustava i primjera dobre prakse, a kao potvrda zajedničke posvećenosti obje zemlje, koja ima za cilj da inspiriše i podstakne istrajnost u borbi za zdravu životnu sredinu, posebno u kontekstu novih paketa mjera EU za smanjenje emisija CO2, kao što je Fit to 55", navode u saopštenju.

Delegaciju, osim ministra Mitrovića čine Jasna Jaćimović, šefica Kabineta, Dušan Bugarin, generalni direktor za ekologiju, Jovana Žarić, generalna direktorica za međunarodnu saradnju, EU integracije i klimatske promjene, Milan Gazdić, direktor Agencija za zaštitu prirode i životne sredine i Draško Boljević, direktor Eko-fonda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније