Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

03. 12. 2021. 16:25   >>  16:27

OKRUGLI STO

Osnažiti žene da se više uključuju u politički život

Iako žene bilježe velike uspjehe u pogledu školovanja, zapošljavanja i sposobnosti da postignu značajne i vidljive rezultate na poslu, one su i dalje nedovoljno zastupljene u političkom i društvenom životu Crne Gore, ocijenjeno je na Okruglom stolu na temu: “Ženski politički aktivizam u Crnoj Gori“, koji su organizovali Ženski klub Skupštine Crne Gore i Vestminsterska fondacija za demokratiju u Crnoj Gori.

Iako žene bilježe velike uspjehe u pogledu školovanja, zapošljavanja i sposobnosti da postignu značajne i vidljive rezultate na poslu, one su i dalje nedovoljno zastupljene u političkom i društvenom životu Crne Gore, ocijenjeno je na Okruglom stolu na temu: “Ženski politički aktivizam u Crnoj Gori“, koji su organizovali Ženski klub Skupštine Crne Gore i Vestminsterska fondacija za demokratiju u Crnoj Gori.

Kako je istakla Vesna Pavićević, kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine Crne Gore, veoma je važno ohrabrivanje i osvješćivanje žena da, u što većoj mjeri, participiraju u političkim procesima, budu zastupljene u upravljačkim organima političkih partija, i na taj način budu aktivnije u procesima donošenja odluka, što dovodi do afirmacije žena i većeg njihovog prisustva na javnoj sceni.

Vestminsterska fondacija za demokratiju (VFD) predstavila je danas glavne nalaze studije "Ženski politički aktivizam u Crnoj Gori“, a glavni nalazi ove studije predstavljaju osnovu za projekat kojima će VFD pružiti podršku političkim partijama u jačanju ženskih organizacija unutar njih, strateškom planiranju, kao i kroz program edukacije o ženama u politici.

Pavićević je kazala da posvećenost muškaraca u osnaživanju žena i borbi protiv nasilja nad ženama, pokazuje, da u cilju pune ravnopravnosti, oni treba da budu saveznici u ženskim borbama.

"Rodna nejednakost u oblasti političkog odlučivanja je karakteristika mnogih, čak i razvijenih zemalja Evrope i svijeta. Zato, samo jedinstvom svih žena, našim aktivizmom, možemo unaprijediti rodnu ravnopravnost i položaj žena u društvu", naglasila je Pavićević.

Kopredsjednica Ženskog kluba Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak je iskazala zahvalnost Vestminsterskoj fondaciji za demokratiju i Britanskoj ambasadi u Crnoj Gori na pružanju podrške na putu ka osnaživanju i osvješćenju žena u Crnoj Gori.

"Da one u većoj mjeri participiraju u političkim procesima, da više budu zastupljene u upravljačkim organima političkih partija i na taj način budu aktivnije u procesima donošenja odluka, što dovodi do afirmacije žena i većeg prisustva žena na javnoj sceni. U odnosu na devedesete godine prošlog vijeka postoje pomaci kada je riječ o zastupljenosti žena, ali to nije dovoljno. Posebno me raduje što se ide u Izmjene izbornog zakonodavstva, i mislim da tu treba da budemo snažni i da povećamo procenat žena kroz kvote", zaključila je Bošnjak.

Kako navode u saopštenju Skupštine, sirektorica Vestminsterske fondacije za demokratiju u Crnoj Gori, Ana Milutinović naglasila je da je potrebno uložiti dodatne napore i tu prvenstveno misli na političke partije.

"Isto tako sigurna sam da postoje načini da se žene uključe u politički život Crne Gore, a prisustvo svih vas danas ovdje šalje nam poruku da za to postoji jaka volja“, kazala je Milutinović.

"U crnogorskim partijama, shvatam da žene zavise od centralnih partijskih organa za kandidovanje na izbornoj listi. Zakonodavni okvir je bio od pomoći u povećanju njihove zastupljenosti, ali sa samo oko 25% žena u parlamentu ovaj posao nije dovršen. Zbog toga mi je drago što Vlada Ujedinjenog Kraljevstva radi kroz VFD da podrži ženska krila političkih partija. Radićemo sa ženama na dizajniranju strategija za jačanje njihovih pozicija unutar parija, veću finansijsku autonomiju i privlačenje novih žena članica političkih partija“, poručila je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks.

Predstavnice DeFacto agencije Olivera Komar i Božana Mašanović prezentovale su glavne nalaze Analize o političkom aktivizmu žena u Crnoj Gori.

Politika nije sfera u kojoj se pronalazi veliki broj žena. U njoj sebe ne pronalazi čak 67 odsto pripadnica ljepšeg pola.

"Otprilike polovina žena kaže da je zainteresovano, nešto manje od polovine, druga polovina kaže da je donekle ili uopšte nije zainteresovano za učešće u politiku", kazala je Komar.

Istraživanje koje je sprovela Vestminsterska fondacija za demokratiju pokazalo je i da su žene najaktivnije kada je u pitanju glasanje na izborima, ili potpisivanje peticija. Svega 19 odsto njih su članice neke partije, a iako ima pomaka kada je riječ o zastupljenosti žena u političkom životu to nije dovoljno, jasni su iz Ženskog kluba Skupštine.

O podsticanju ženskog političkog aktivizma, iskustvima i izazovima, govorile su viša savjetnica za rodnu ravnopravnost i inkluzivnost u Vestminsterskoj fondaciji za demokratiju Sofia Fernandes i predstavnice Ženskog kluba, poslanice Daliborka Pejović i Danijela Đurović.

Projekat će se nastaviti nizom aktivnosti, čiji je krajnji cilj podrška ženama za bolje uključivanje u politički život države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније