Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

O.Z. [ Mina ]

01. 12. 2021. 20:05   >>  20:05

Članovi skupštinskog Odbora spremni da podrže Regionalni vodovod

Članovi skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje spremni su da podrže Regionalni vodovod, kako bi u najkraćem roku bili otklonjeni svi faktori i rizici koji mogu imati dalekosežne posljedice po poslovanje tog preduzeća.

To je poručeno tokom posjete članova Odbora, koje je ugostio direktor Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Josip Đurašković, vodoizvorištu Bolje sestre.

Kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda, članovi Odbora su kazali da su spremni da se u okviru svojih nadležnosti maksimalno angažuju oko svih pitanja značajnih za dalji opstanak regionalnog sistema za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja.

„Kao i da pruže punu podršku Regionalnom vodovodu, kako bi se u najkraćem roku otklonili svi faktori i rizici koji mogu imati dalekosežne posljedice po poslovanje preduzeća, a time i po cjelokupni privredni razvoj Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su članovi Odbora prikupljali informacije o aktuelnom problemu devastacije korita rijeke Morače i ugrožavanju vodoizvorišta Bolje sestre iz koga se vodom snabdijeva svih šest opština sa primorja.

Iz Regionalnog vodovoda rekli su da je Odbor zakazao kontrolno saslušanje ministara ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ratka Mitrovića i Aleksandra Stijovića, kao i Đuraškovića.

Kako su naveli, cilj je upoznavanje sa aktivnostima i mjerama koje su preduzete na sprečavanju dalje nelegalne eksploatacije šljunka i pijeska iz korita Morače.

Navodi se će na Odboru biti riječi o mjerama koje sprovodi Regionalni vodovod na zaštiti i zaustavljanju daljeg pada izdašnosti vodoizvorišta Bolje sestre, kao i planovima koje nadležna ministarstva i to preduzeće namjeravaju da realizuju u narednom periodu u vezi sa rješavanjem tih pitanja.

Uprava Regionalnog vodovoda je članovima Odbora prije posjete dostavila detaljan izvještaj - informaciju o ugroženosti izvorišta Bolje sestre, kao i aktivnostima koje je to preduzeće preduzimalo na rješavanju problema pada izdašnosti izvorišta u prethodnom periodu, zajedno sa studijom koja je za te potrebe izrađena.

Članovi Odbora su, kako se navodi, najprije obišli šire područje druge zone zaštite izvorišta - donji tok Morače gdje se vrši nelegalna eksploatacija šljunka i pijeska, za koju je, kako se dodaje, naučno utvrđeno da, posredno, uz klimatske promjene, u velikoj mjeri utiče na pad izdašnosti izvorišta.

“Delegacija je upoznata da bilo kakve aktivnosti u okviru zaštitnih zona predstavljaju dodatni rizik od potencijalnog ugrožavanja vodoizvorišta, što se posredno može negativno odraziti i na vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja u narednom period”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније