Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

30. 11. 2021. 13:55   >>  13:57 1

GVOZDENOVIĆ - TIMONIJE

CG očekuje podršku Francuske u procesu pristupanja EU

Predsjednik Odbora za evropske integracije Branimir Gvozdenović iskazao je velika očekivanja od agende proširenja Unije u toku francuskog predsjedavanja Savjetom EU u prvoj polovini 2022. godine. Gvozdenović je prilikom susreta sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori Kristijanom Timonijeom danas istakao da je siguran da Crna Gora ima i snage i kapaciteta da se izbori sa trenutnim izazovima i postigne dalji napredak u procesu pristupanja EU.

Na sastanku je razgovarano o predsjedavanju Francuske Savjetu EU u prvoj polovini 2022. godine i o prioritetima predsjedavanja, među kojima posebno o elektronskim medijima i elektronskoj trgovini, zelenoj agendi koja uključuje i Zapadni Balkan, i jačanju evropskog suvereniteta.

Timonije je prenio iskrene namjere Francuske da pomogne dalji napredak Crne Gore na putu ka EU i njenu pozitivnu ulogu lidera u procesu evropskih integracija. Prema njegovim riječima, evropska orjentacija Crne Gore mora da se ogleda i u njenim zakonodavnim normama i ekonomskoj agendi, ali i u korišćenju ukupne ekspertize i potencijala za dalji napredak u procesu.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine, sagovornici su saglasni da je stabilnost regiona važna za borbu protiv skepticizma u državama članicama EU, te da je funkcionalnost institucija i saradnje između tri grane vlasti u Crnoj Gori od suštinskog značaja za smanjivanje političke polarizacije i postizanja konsenzusa oko ključnih pitanja u vezi sa procesom pristupanja EU.

Gvozdenović je naglasio da je Zapadni Balkan predugo bio na agendi EU i da su potrebni konkretni i odlučni koraci za evropsku integraciju regiona.

Sagovornici su razgovarali o modelu učešća u pitanjima EU i pozitivnim praksama u radu odbora za evropske poslove donjeg i gornjeg doma francuskog parlamenta. U cilju razmjene dragocjenog iskustva sa francuskim parlamentarcima i podrške Odboru za evropske integracije, razmotrene su mogućnosti za organizovanje bilateralnih sastanaka sa odborima za evropske poslove Nacionalne skupštine i Senata, kao i za saradnju na ekspertskom nivou u konkretnim pitanjima koja se tiču usklađivanja zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU i saradnje sa Vladom u ovom procesu.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније