Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

30. 11. 2021. 12:32   >>  13:46

CDT

Bez integriteta institucija, korupcija jača

Građani Crne Gore su tek shvatili da korupcija nije samo dobijanje poklona za usluge, već da ona vodi u netransparentnost institucija i nemanje propisa, istakla je direktorka Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović, na konferenciji “Politika integriteta: Između javnog i partijskog interesa”, koju je Centar za demokratsku tranziciju organizovao uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Perović je kazala, da će se jedino poštovanjem zakonskih propisa i vladavinom prava doći na niski nivo korupcije u svim institucijama.

Objasnila je da, kada se govori o integritetu, odnosno planovima integriteta koji državne institucije sačinjavaju kako bi se smanjio nivo korupcije, rijetko ko pomisli su to sva zakonska i etička pravila ponašanja.

Tvrdi i da je ASK dobro odradila posao sa planovima integriteta, ali da će rezultati da se vide tek kasnije i da se bez dobre pripreme ne mogu ostvariti rezultati.

"Naši partneri ocjenjuju ASK i integritet, i Crna Gora je od OECD, na skali od jedan do pet, za planove integriteta i njihovu realizaciju dobila 4,5“, rekla je ona i dodala da je sljedeća država u izvještaju OECD-a dobila ocjenu tri.

Programska direktorka CDT-a, Milica Kovačević, kazala je da se u državi u kojoj godinama unazad lični i partikularni interesi dominiraju nad javnim, nije lako baviti integritetom.
 
"Ta politika integriteta je i ogromni administrativni poduhvat, troši resurse ASK i institucija koje su subjekti zakona. Najlakše bi za ovo bilo optužiti ASK, i ASK ima svoju odgovornost, ali smatramo da postoji i odgovornost poslanika koji su za to glasali i koji su se oglušili na brojne kritike, te politike. Bilo je sumnji da je koncept politike integriteta postavljen ambiciozno i da neće dati rezultate, sada nakon pet godina možemo da se zapitamo da li je on pogrešan, jer institucije nisu postale ni odgovornije ni transparentnije“, rekla je Kovačević.

O korupciji se, kako je kazala Kovačević, godinama govori, da je širko rasprostranjena.

Perović je navela da se kroz planove integriteta mora jačati poziciju svakog službenika, odnosno da svaki službenik zna kolika je njihova odgovornost.

"ASK planira da se krene sa obukama od vrtića pa dalje, da djeca znaju šta je integritet“, kazala je Perović.

Dodala je da, kada se kaže za sudije i tužioce da su korumpirani to šalje lošu poruku.

"Ako su pojedinci korumpirani treba da se izvedu pred lice pravde“, rekla je direktorka ASK.

Ona tvrdi i da u ASK više nema selektivnog pristupa.

 "Selektivna pravda je najgora pravda“, zaključila je Perović.

Propuštena šansa za depolitizaciju javne uprave

Zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Pejović, kazala je da, iako je praksa stavljanja javne uprave pod partijsku kontrolu oštro kritivkovana, ni promjena vlasti nije donijela unapređenja koja smo očekivali.

"Suočavamo se sa novim talasom politizacije javne u prave i javnih preduzeća i ne vidimo da opada uticaj partija na javni sektor. Pokazalo se da su partije smetnja procesu jačanja institucija i sve dok političari ne prevaziđu uskopartijske interese, ne mozemo govoriti o nastavku procesa evropskih integracija. To dokazuje blokada institucija, posebno pravodsudnih koje u odsustvu političkog dijaloga na mogu da nađu svoje rukovodioce“, rekla je Pejović.

Poslanica Socijalističke narodne partije (SNP) Danijela Đurović, kazala je da u crnogorskom društvu postoji paradoks – da imamo Vladu koja slovi za ekspertsku, ali i politizaciju javne uprave.

"Sve više zapošljavanja je, tako se prezentuje, na različitim funckijama, partijsko. Dosta smo kritkovali takav način rada u prethodnim godinama. Mi smo se zalagali za drugačiji koncept. Očekivali smo reformski pristup. Ono što smo dobili je nešto čime nismo ni mi kao dio vladajuće većine zadovoljni. Evidentno je da postoji politički uticaj u okviru javnog sektora“, poručila je poslanica SNP-a.

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša, ocijenio je da Zakon o državnim službenicima i namještenicima koji je izglasan u parlamentu predstavlja deset koraka unazad i antievropsko rješenje.

On je kazao da za vrijeme prethodne vlasti normativni okvir bio dobar, a da je problem bio u implementaciji.

"Umjesto da smo sada to popravili, nova većina je pribjegla tome da dobro normativno rješenje značajno unazadi. Možete zamisliti kakva će biti situacija sa lošim normativnim rješenjem“, kazao je on.

Potpredsjednica Građanskog pokreta URA Jovana Marović, kaže da smo od integriteta bili daleko i prije, a da smo daleko i sada. Za to je odgovornost kolektivna, ali da je neko kriv više, a neko manje.

"I dalje imamo v.d. stanje u javnoj upravi, to nismo uspjeli da riješimo kao problem. Nakon smjene vlasti više od 100 ljudi napustilo je samo pregovaračku strukturu. Od njih niko nije tražio da odu, već da su to učinili, jer su se osjećali neugodno i zbog partijske pripadnosti. Prethodna vlada zaposlila je preko 3.000 službenika. U prethodnoj godini manje od polovine tog broja zapošljeno. URA se zalaže da u upravnim odborima nijedna partija nema većinu. U EPCG i Rudniku uglja bilo je preko 1000 zaposlenja za godinu dana. Ima i pozitivnih i negativnih strana. URA se zalaže da se zapošljavaju najkvalitetniji kadrovi, to je jedini put ka EU“, kazala je Marović.

Poslanica Demokratske partije socijalista (DPS), Daliborka Pejović, kaže da nije sigurna da li su građani svjesni za šta su glasali, a šta su dobili.

Govoreći o blokadi sudstva i tužilaštva, Đurović je kazala da je SNP otvoren i spreman na kompromise u traženju najboljeg rješenja.

"Nemamo problem sa predloženim kandidatima. Napravljena je greška kada se nije ozbiljnije ušlo u izmjene zakondavastva kada je u pitanju tužilaštvo“, kazala je poslanica SNP-a.

Marović je istakla da bez Tužilakog savjeta ne možemo govoriti o borbi protiv korupcije.

Mugoša je ocijenio da dijalog nema alternativu.

"U parlamentu mora da postoji stabilna evropska vrijednosna većina i proevropska vlada“, ocijenio je on, navodeći da su rješenje vanredni izbori i prekompozicija postojećih snaga, dok je Marović ocijenila da vanredni izbori koji ne smanje jaz izneđu dva bloka ne bi promijenili situaciju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније