Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

30. 11. 2021. 06:53   >>  06:54

CINMED SAOPŠTIO

U CG nema spornih ljekova za želudac i pritisak

Spornih serija ljekova Lotar i Acipan, koje su prethodnih dana povučeni sa hrvatskog tržiša, nema u Crnoj Gori, pa pacijenti koji ih koriste za terapiju nemaju razloga za zabrinutost. To je Dnevnim saopšteno iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED), nakon informacija objavljenih u regionalnim medijima da su, zbog sumnje u njihovu ispravnost, povučene određene serije ovih ljekova sa tržišta susjedne nam Hrvatske.

“Ovih serija ljekova nema na tržištu Crne Gore, pa građani koji ih koriste kao terapiju nemaju razloga za zabrinutost”, kazali su iz CInMED-a.

Inače, lijek Lotar koristi se za liječenje pacijenata sa visokim krvnim pritiskom (hipertenzija) kod odraslih i djece i adolescenata od šest do 18 godina, za zaštitu bubrega kod pacijenata sa hipertenzijom i tip 2 dijabetesom, te za liječenje pacijenata sa hroničnom srčanom slabošću.

Kada je u pitanju lijek Acipan, on se, pojašnjavaju iz CInMED-a, koristi za smanjenje stvaranje želudačne kiseline.

Primjenjuje se, kako su istakli, u terapiji oboljenja želuca i tankog crijeva povezanih sa poremećajem stvaranja želudačne kiseline.

“Obavještavamo Vas da smo od nosioca dozvole u Crnoj Gori dobili informaciju da serije pogođene defektom kvaliteta nijesu u prometu u Crnoj Gori, te da nije potrebno inicirati regulatorne mjere”, navode iz CInMED-a za Dnevne.

Dodatno, kako su kazali, važno je napomenuti da su za oba lijeka u Crnoj Gori dostupne terapijske “paralele”, odnosno ljekovi sa istom aktivnom susptancom i u istom farmaceutskom obliku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније