Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ I. P. ]

30. 11. 2021. 09:18   >>  11:09

RUDOVIĆ ZA LINK

Cilj zaštita RTCG-a od političkog uplitanja

Vršilac dužnosti direktora Direktorata za medije Neđeljko Rudović kazao je da bi crnogorski mediji trebalo da budu u funkciji društva i države Crne Gore, navodeći da se danas suočavamo sa govorom mržnje i lažnim vijestima koji "truju" naš medijski prostor. Govoreći o izmjeni Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG, prioritet je, kaže, zaštita Javnog servisa od političkog uplitanja i urednička autonomija.

On je u emisiji Link rekao da je Savjet RTCG ključan: "Model za izbor savjeta i kriterijumi za predlagače. To je jedna od najvažnijih tema i članova zakona koji će biti na tapetu".

Osvrnuo se Rudović i na 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, te godišnjicu Radija i Televizije Crne Gore, koja je obilježena 27. novembra.

"Era slobodnog novinarstva je krenula početkom 90-ih. Uloga Javnog servisa je da bude putokaz svim ostalim medijima i svim mladim ljudima koji žele da se bave novinarstvom i mislim da ste na tom putu", poručio je Rudović.

Dezinformacije i govor mržnje

Govoreći o novim medijima rekao je da se suočavamo sa nečim što se truje crnogorsko društvo, a to su dezinformacije i govor mržnje.

"Tehnološki napredak je takav da moramo da smo svjesni da je svaki građanin koji koristi svoj pametni telefon i društvene mreže sam po sebi medij i da sve to utiče na ukupan ambijent. Naša obaveza je da nađemo način da novinarstvo i mediji budu u funkciji države Crne Gore", rekao je Rudović.

Crna Gora se, kako je rekao, suočava sa opasnom situacijom gdje postoje tzv. ad hoc mediji koji su mahom portali kojima se ne zna ni osnivač, ni glavni urednik, niti novinari.

"Oni objavljuju uglavnom dezinformacije, poluinformacije sa ciljem diskreditacije političkih protivnika", pojasnio je Rudović.

Tehnologija nam je, kaže, veliki prijatelj koja može biti izuzetno otežavajuća okolnost.

Građani, kako je rekao, moraju biti svjesni da postoje oni koji se predstavljaju kao mediji, a koji njima žele da manipulišu i žele da ih varaju.

"Dužnost svih nas je, svih medija u Crnoj Gori, bez obzira na uređivačku politiku, da ukazujemo na one koji namjerno plasiraju lažne vijesti", istakao je Rudović.

U Crnoj Gori aktivno stotinak portala

Medijski ambijent, ocijenio je Rudović. nije baš stimulativan za sve oni koji bi željeli da se bave novinarstvom.

Govoreći o finansijskoj održivosti medija, Rudović je rekao da se mora naći način da mediji u našoj zemlji budu održivi.

"Mi u Crnoj Gori imamo četiri TV stanice sa nacionalnom frekvencijom, imamo 56 radio stanica ukupno, imamo u evidenciji upisanih 49 portala, sa nekim novim prijavama sada ih je 51, aktivnih ima još toliko, a relevantnih desetak. Dakle, imamo snažnu, šaroliku medijsku zajednicu", rekao je Rudović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније