Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Nena Drašković, Radio CG ]

27. 11. 2021. 11:58 >> 11:59

MANDIĆ ZA RADIO CG

Autocenzura opasnija od cenzure

"Živimo u društvu kojem fale modeli mišljenja. Jezik je potpuno zagađen od strane političkih, pravnih i ekonomskih struktura, koje su ga dovele do obezličenja tj. do toga da proste stvari jednostavno ne znače to što znače. U takvom jeziku koji je obmanjujući, javlja se veliki prostor za kreativnog čovjeka, da pokuša da kaže svoju istinu", ističe kolumnista i pisac Brano Mandić.

Govoreći o cenzuri i autocenzuri Mandić kaže:

"Autocenzura je opasnija od cenzure. Ako si autocenzurisan, ti si kastriran. U prvom dodiru sa onim o čemu govoriš, potpisao si da ćeš govoriti neistinu. Autocenzura je kao vazduh, u njoj se živi potpuno bez znanja o tome. Pokušavam da budem budan, da imam neki rendgen kako bih prepoznao vazduh autocenzure oko sebe. Ona ne samo da šteti profesiji, šteti zdravlju, šteti pojmanju onoga što je angažovano novinarstvo", zaključuje Mandić

Brano Mandić rođen je u Baru 1979. godine. Završio je Filozofski fakultet u Nikšiću, Odsijek za književnost.

Godinama je jedan od najčitanijih autora u Crnoj Gori. Kolumnista je dnevnika Vijesti. Koosnivač je nezavisne izdavačke kuće "Žuta kornjača".

Izdao je knjigu kratkih priča "Feb je čekao olovku", 2016 godine. Njegova proza prevođena je na engleski jezik i objavljivana u Americi  a novinske tekstove objavljivao je u vodećim regionalnim časopisima.

Intervju sa Branom Mandićem, povodom 150 godina novinarstva u Crnoj Gori, biće emitovan na Prvom programu Radija Crne Gore u ponedjeljak, 29. novembra od 9 sati i 30 minuta.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније