Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.Č.J. [ Mina ]

26. 11. 2021. 17:15 >> 17:16

BRATIĆ

Veći broj RE populacije da upisuje srednje škole i fakultete

Minisarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) fokusiraće se na problem malog broja pripadnika romske i egipćanske populacije koji upisuju srednje škole i fakultete u Crnoj Gori, kazala je resorna ministarka Vesna Bratić.

Bratić je, tokom razgovora sa visokim komesarom za pitanja nacionalnih manjina OEBS-a, Kairatom Abdrahmanovom, kazala da multietničnost i multikonfesionalnost crnogorskog društva predstavljaju veliki izazov u oblastima obrazovanja, kulture i ljudskih prava.

Kako su naveli iz MPNKS, ona je rekla da je kulturna i etnička baština Crne Gore reflektovana geografskim i prirodnim diverzitetom i da ta različitost predstavlja najveće bogatstvo.

Prema njenim riječima, jedna od najvažnijih misija Ministarstva je da to bogatstvo njeguju i sačuvaju.

Bratić je istakla da se u obrazovnom sistemu dvojezična nastava na crnogorskom (srpskom, bosanskom, hrvatskom) i albanskom jeziku organizuje na svim nivoima i da se na albanskom jeziku nastava odvija u šest osnovnih škola.

Ona je rekla da se u srednjim školama nastava na albanskom jeziku realizuje u Privatnoj gimnaziji „Drita“ u Ulcinju, dok u muzičkim školama nastavu na tom jeziku imaju 183 učenika iz Osnovne muzičke škole u Ulcinju i Osnovne muzičke škole “Vasa Pavić” u Tuzima.

Bratić je dodala da u visokom obrazovanju postoji Studijski program za učitelje na albanskom jeziku u Podgorici.

One je istakla da u predškolskom vaspitanju i obrazovanju, u septembru ove godine, ukupno ima 192 djece iz Romske i Egipćanske populacije (RE).

Kako je precizirala, u osnovnim školama ima 1.856 osnovaca RE populacije, u srednjim školama u septembru je ukupno bilo 207 srednjoškolaca, dok se 12 studenata romske i egipćanske populacije u ovoj akademskoj godini , prema konačnoj rang listi prijavilo na konkurs.

„Zabrinjavajuće mali broj pripadnika romske i egipćanske populacije koji upisuju srednje škole i fakultete predstavlja problem na koji će se Ministarstvo fokisirati u narednom periodu", rekla je Bratić.

Taj problem je uzrokovan, kako je navela, kulturološkim specifičnostima te populacije kao što su sklapanje ranih brakova i napuštanje škole, naročito kada je riječ o djevojčicama.

"Uz sistematski, multidisciplinaran pristup, može se riješiti taj problem. Sve intitucije, udruženja i organizacije koje se bave tim pitanjem treba da se uključe u program zbog podizanja svijesti te populacije o značaju obrazovanja", smatra Bratić.

Ona je dodala da su za rješavanje tog kontinuiranog problema neophodni primjeri dobre prakse u okruženju, na koje ćemo moći da se oslonimo i preduzmemo konkretne akcije.

Iz Ministarstva su kazali da je Abdrahmanov pozdravio zalaganje tog resora za unapređenje prava pripadnika manjinskih naroda.

"Crna Gora je, u pogledu rješavanja pitanja obrazovanja, jezika, društvene kohezije i integracije manjinskih zajednica, prepoznata kao primjer dobre prakse", rekao je Abdrahmanov.

On je istakao da će njegova kancelarija, kao i kancelarija Savjeta Evrope u Crnoj Gori, biti na raspolaganju Ministarstvu za sva pitanja i podršku u uvoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније