Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Biljana Rovčanin [ TVCG ]

25. 11. 2021. 16:20 >> 16:21
1

RAONIĆ

"Javni interes na prvom mjestu, uprkos pritiscima"

U susret 27. novembru, Danu Radio i Televizije Crne Gore, Javni servis organizovao je akademsku tribinu "150 godina novinasrtva u Crnoj Gori". Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić poručila je da novinari moraju čuvati svoj integritet, ali i da političari ne smiju koristiti novinarstvo za promociju svojih interesa. Uprkos pritiscima, glavni prioriteti u radu RTCG-a, biće javni interes i novinarska etika, poručio je generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić.

Vremena se mijenjaju, ali su temelji novinarstva ostali isti - obaveza prema istini i služenje isključivo javnom interesu, kazala je ministarka Tamara Srzentić.

"U teškim i izazovnim vremenima novinari moraju čuvati svoj integritet i ne smiju postati bliski bilo kojim političkim strukturama i ne smiju dozvoliti gaženje profesionalnih principa. Ali mi koji smo aktivni kreatori politike u vladi ili van nje u opoziciji ili poziciji ne smijemo dozvoliti da ovu profesiju koristimo za promociju naših interesnih priča", rekla je Srzentić.

Zato je godina obilježavanja vijeka i po crnogorskog novinarstva, kako je saopšteno na skupu, prilika da se ukaže na potrebu poštovanja etičkog kodeksa i razliku između onoga što novinarstvo zaista jeste i onoga čemu svjedočimo u praksi.

"Uprkos jasnim principima novinasrke etike i propisanim kodeksom svakodnevno se ti etički principi krše pa se neki mediji koriste kao bič za disciplinovanje ili javno blaćenje pojedinih ljudi. Objavljuju se laži, poluistine i neprovjerene informacije", kazala je predsjednica Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Rajka Glušica.

Sa skupa je poručeno i da novinarstvo u našoj državi nikada nije bilo lagodno zanimanje pogotovo danas u eri digitalizacije, društvenih mreža i duboke podijeljenosti društva.

U Javnom servisu, kaže generalni direktor RTCG-a Boris Raonić, imaju plan kako odgovoriti i na te izazove.

"Pozicija Javnog servisa će biti sve jača. Ono što vam takođe mogu reći i obećati u ime svih kolega da će javni interes biti na prvom mjestu bez obzira na sve pritiske koji dolaze svi znate iz kojih struktura i kako se plasiraju da će novinarska etika biti prioritet, naš etički kodeks će biti unaprijeđen", istakao je Raonić.

A, unapređenje medijskog ambijenta u našoj državi misija je OEBS-A od 2006. Tako će biti i u narednom periodu.

"Cilj misije će biti da podrži aktivnosti na podizanju svijesti o medijskoj pismenosti kako u novinarskoj, tako i u javnoj sferi, da se pozabavi načinima za sprječavanje govora mržnje i stvori okruženje koje je pogodnije za objektivne procjene i kritičko razmišljanje. Samo tako može se osigurati nezavisnost medija kao i obezbijediti sigurnost novinara", kazala je šefica misije OEBS-a u Crnoj Gori Domenik Vag.

Akademik Đorđe Borozan ukazuje i na važnost očuvanja nacionalne medijske baštine za buduće generacije.

"Potreba je što prije da se dođe do leksikona crnogorske novinarske vizuelne riječi", rekao je potpredsjednik CANU-a Đorđe Borozan.

Akademsku tribinu 150 godina novinarstva organizovao je Javni servis s partnerima, a povodom dana RTCG, 27. novembra, kada obilježavamo 77 godina Radija i 57 godina Televizije Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније