Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

P.R.

24. 11. 2021. 15:33   >>  15:34 1

MITROVIĆ

"Prostorni plan najvažniji dokument poslije Ustava"

Počinjemo danas sa predstavljanjem Koncepta Prostornog plana Crne Gore i to od oblasti saobraćajne infrastrukture koja je kao krvotok u organizmu, jer od razvoja putne infrastrukture zavisi i demografski razvoj, razvoj turizma i industrije, rekao je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Kako navode iz MEPG, danas je u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma održan prvi konsultativni sastanak povodom izrade Koncepta Prostornog plana Crne Gore, i to u oblasti saobraćaja.

Dva ključna zaključka sa sastanka, kakao navode, jesu da se tokom izrade Koncepta razmotre sva varijantna rješenja, i da se višekriterijumskom analizom dođe do preciznih i konačnih rješenja koja će biti jasno definisana u Nacrtu Prostornog plana, sa naglaskom na zaštitu životne sredine i kulturnog nasljeđa, kao i da se sa zemljama okruženja usklade prioriteti i preciziraju tačke priključka saobraćajne infrastrukture.

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović izjavio je da je Prostorni plan najvažniji dokument poslije Ustava Crne Gore, koji je opšta osnova organizacije i uređenja prostora u našoj državi.

"Počinjemo danas sa predstavljanjem Koncepta Prostornog plana Crne Gore i to od oblasti saobraćajne infrastrukture koja je kao krvotok u organizmu, jer od razvoja putne infrastrukture zavisi i demografski razvoj, razvoj turizma i industrije", poručio je Mitrović.

Mitrović je naveo da se prilikom analize i odabira varijantnih rješenja naročito konsultuju opštine koje su jasno upućene u problematiku na lokalnom nivou i da se ta rješenja usklade sa lokalnim ciljevima razvoja, naročito kada je u pitanju turizam.

Prezentaciju Koncepta PPCG u oblasti saobraćaja, kako navode, održala je Svetlana Jovanović kao rukovodilac izrade Prostornog plana Crne Gore.

Ona ja izjavila da je Prostorni plan preduslov i osnova privrednog i društvenog razvoja.

"Prostornim planom se određuju državni ciljevi, ambicije i vizija prostornog razvoja, i u oblasti saobraćajne infrastrukture težimo kreiranju evropski razvijene saobraćajne mreže. S tim u vezi, zaista znači podrška i saradnja institucija sistema tokom cijelog procesa izrade Plana", poručila je Jovanović. 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, Uprave za saobraćaj, Monteputa, Inženjerske komore, predstavnici Obrađivača Prostornog plana, kao i predstavnici Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Nakon sastanka na temu saobraćajne infrastrukture, ove nedjelje održaće se i sastanak na temu energetike, a u narednom periodu će se nastaviti niz prezentacija na druge ključne teme i oblasti za izradu Plana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније