Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 12. 2013. 18:51 >> 19:02

ŽABLJAČKI POLJOPRIVREDNICI

Sa ministrom o brojnim problemima

Poljoprivredni proizvođači i drvoprerađivači sa područja Opštine Žabljak upoznali su resornog ministra sa problemima sa kojima se suočavaju, od prodaje poljoprivrednih proizvoda, dobijanja kreditne podrške, zimskog održavanja seoskih puteva pa do potrebe da se u toj opštini otvode mini pogoni za preradu ljekovitog bilja, jagodastog voća ili krompira.

Najviše pitanja odnosilo se na zatvaranje pilane na Njegovuđi koja je vlasništvo grčke kompanije "Karapidis Bros" i sudbine bivših i sadašnjih radnika tog kolektiva kojima je grčki vlasnik ostao dužan tri godine penzijskog i zdravstvenog osiguranja.

Ministar Petar Ivanović kazao je da njegov resor radi na rješavanju problema drvoprerade koji su prisutni ne samo u Žabljaku.

"Ne samo kada je u pitanju Njegovuđa, nego gdje god postoje zapušteni objekti, cilj nam je da te objekte revitalizujemo gdje god postoji mogućnost. Ovdje postoji tradicija i ljudi koji posjeduju znanje i vještine u tom poslu i moramo koristiti i lokalne resurse i lokalno znanje. Mi smo imali nekoliko investitora koji su posjetili Njegovuđu, pogledali su kako sve to izgleda, ali nijesu imali uvid u dokumentaciju. Želimo da dobijemo dobar uvid u obaveze koje postoje jer mene često plaše neke obaveze koje se iznenada pojave  kada se pojavi investitor", kazao je Ivanović i dodao da se mora utvrditi realna dinamika kojom se može riješiti taj problem.

Kada je u pitanju kupopoprodajni i koncesioni ugovora u koliko je bilo manjkavosti, tim pitanjem baviće se druge institucije, istakao je ministar Ivanović.

Ministar poljoprivrede iskoristio je današnji razgovor da upozna poljoprivredne proizvođače sa njihovim pravima i mogućnostima za korišćenje olakšica koje očigledno ne koriste dovoljno jer ne znaju za njih kao što su olakšice za gorivo, osiguranje i drugo.

Predsjednik Opštine Žabljak, Isailo Šljivančanin kazao je da su u svim dokumentima Opštine Žabljak turizam i poljoprivreda označeni kao strateške grane i da će Opština u saradnji sa državnim institucijama nastaviti da posvećuje pažnju razvoju poljoprivrede kao bitnom faktoru zaustavljanja odliva stanovništva sa durmitorskog područja.

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније