Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ B.B. ]

22. 11. 2021. 16:13   >>  16:14

RADUNOVIĆ

Brzo i efikasno reagovanje u incidentima na moru od presudnog značaja

Zagađenje mora je jedan od najvećih problema sa kojim se susreće današnje društvo, a u smjeru očuvanja čistoće sprovode se aktivnosti Ministarstva kapitalnih investicija, prije svega potvrđivanjem međunarodnih konvencija, izradom zakonskih i podzakonskih akata i aktivnostima koje iz toga proizilaze, kazao je državni sekretar u Ministarstvu Zoran Radunović, na otvaranju trodnevne radionice "Nacionalni plan reagovanja na pomorska zagađenja - IMO OPRC strateški nivo – nivo 3", koja se u organizaciji Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama održava u hotelu "Palas“ u Petrovcu.

Državni sekretar se zahvalio Džou Smolu, konsultantu na projektu revizije Plana, a ujedno i predavaču na ovoj radionici, naglašavajući značaj Nacionalnog plana koji treba da osigura brzo, srazmjerno i efikasno reagovanje na nacionalnom nivou na incidente na moru, koji su prouzrokovali ili mogu da prouzrokuju zagađenje morske sredine uljem i drugim opasnim i štetnim materijama.

"Kao potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravu mora iz 1982. godine, Crna Gora ima obavezu da štiti i očuva morsku sredinu. Zagađenje mora je jedan od najvećih problema sa kojim se susreće današnje društvo. Pripreme za sve moguće situacije koje bi mogle nastati usljed incidenta koje za posljedicu ima zagađenje mora, zahtijevaju pažljivo razmatranje, a planiranje u nepredviđenim situacijama od suštinskog je značaja za uspostavljanje sistema pripravnosti i reagovanja koji je propisan kao zahtjev shodno OPRC konvenciji (Međunarodna konvencija o spremnosti, reagovanju i saradnji u slučaju zagađenja uljem, 1990) i OPRC-HNS protokolu (Protokol o spremnosti, reagovanju i saradnji u slučajevima zagađenja opasnim i štetnim materijama, 2000)", naglasio je Radunović.

Kako napominju u saopštenju MKI, Radunović je govorio i o aktivnostima koje Ministarstvo kapitalnih investicija preduzima kada je u pitanju saradnja sa drugim državama preko bilateralnih i multilateralnih sporazuma u slučaju velikog zagađenja mora, kao i projektima vezanim za nabavku opreme za zaštitu mora od zagađenja podržanim od EU kroz IPA instrument pretpristupne pomoći.

Na Konferenciji učestvuju predstavnici Ministarstava, unutrašnjih poslova i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Mornarice Vojske Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanje lukama, Uprave za ugljovodonike, te Pomorskog fakuleta u Kotoru, Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Agencije za zaštitu životne sredine i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније